21 Eylül 2024 Cumartesi

Uyarı grevleri Almanya'da hava ulaşımını durdurdu

Almanya'da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine havaalanlarında uyarı grevi yapıldı. Grev nedeniyle 24 saatte 2 bin 340 uçuş iptal edildi.

Almanya'da yaklaşık 2,5 milyon işçinin olduğu kamu işkolunda devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk turundan sonuç alınamaması üzerine Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) uyarı grevi yaptı. Yüzde 10,5 ya da en az 500 avro zam talep eden sendika, havaalanlarında yer hiz somut bir teklifte bulunmamasına tepki gösterdi.

Havaalanlarındaki yer hizmetleri işçileri, toplu sözleşmede patronların taleplerini karşılıksız bırakması üzerine uyarı grevi yaptı. Sabah erken saatlerde başlayan grev nedeniyle hava ulaşımı adeta durdu. Grev özellikle Almanya'nın en büyük havaalanları olan Frankfurt, Münih ve Hamburg'da etkili oldu. Uyarı grevi çağrısı yapılmayan Köln ve Düsseldorf havaalanları da uçuşlar yapılamadığı için grevden önemli oranda etkilendi. Uyarı grevlerinin, karnaval dönemine denk gelmesi ayrıca pek çok uçuşun iptal edilmesine yol açtı. 24 saat boyunca gerçekleştirilen grev süresince yer hizmetleri yapılamadığı için özellikle Hamburg, Frankfurt ve Münih havaalanlarından hiçbir uçuş yapılamadı. Sadece Hamburg'daki havaalanında 32 bin yolcu grevden etkilendi. 253 uçuş iptal edildi.

2 BİN 340 UÇUŞ İPTAL EDİLDİ
Toplam yedi havaalanında 24 saat boyunca gerçekleştirilen uyarı greve ilişkin Havaalanları Birliği (ADV) tarafından verilen bilgiye göre, 2 bin 340 uçuş iptal edildi, yaklaşık 300 bin yolcunun uçuşu iptal edildi. Uyarı grevlerinin yapıldığı havaalanlarındaki güvenlik ve yer hizmeti işçileri, sendikanın çağrısıyla eylemler düzenledi.

Binlerce çalışanın katıldığı eylemlerde Ver.di sendikası adına yapılan konuşmalarda 22 ve 23 Şubat'ta Potsdam'da yapılacak görüşmeden de bir sonuç çıkmaması durumunda uyarı grevlerinin sertleşerek devam edeceği belirtildi. Eylemlere katılımın fazlalığı birçok yerde işçilerin greve hazır olduğu şeklinde değerlendirildi. Ver.di sendikası bir yıl için yüzde 10,5 ya da en az 500 avro ücret artışı talep ediyor. Çıraklar için de 200 avro zam talep ediliyor.