22 Eylül 2024 Pazar

'Urfa'da günlük vaka sayısı bin, her 12 sağlıkçıdan biri korona'

SES Urfa Şubesi, kentte günlük vaka sayısının bin civarında olduğunu, her 12 sağlık çalışanından birinin salgına yakalandığını açıkladı. SES acilen önlem alınmasını istedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi, kentte arttan koronavirüs salgını ve sağlık emekçilerinin yaşadığı hak gasplarına ilişkin açıklama yaptı. Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Selma Ateş, vakaların hızla arttığını ve hastanelerde yer kalmadığını söyledi.
 
KORONA OLAN SAĞLIKÇILARIN MAAŞLARI KESİLİYOR
Urfa'da salgının pik yaptığını, hastanelerde yer olmadığını ve bazı hastanelerde polikliniklerin çalışamaz hale geldiğine dikkat çeken Ateş, hastanelerde hasta kuyruklarının oluşturduğunu kaydetti. 

İnsanların Aile Sağlık Merkezleri'ne yönelmelerinden dolayı, başından beri ekipman desteği yapılmayan aile hekimlerinin iş yükünün de arttığını ifade etti.

Ateş, korona olan kimi hekimler ve sağlık çalışanlarının tedavi sürecinde maaşlarında kesinti yapıldığını söyledi. 

'KARANTİNA UYGULANAN EMEKÇİLERE NÖBET BORÇLANMASI'
Karantina sürecinin sağlık emekçileri için 7 güne kadar indirildiğini kaydeden Ateş, bazı hastanelerde sağlık emekçilerinin bu süreci nöbet borçlanması şeklinde geçirdiğini söyledi. 

Sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu için bunun yaşandığını belirten Ateş, şunları söyledi: "Bunun çözümü sağlık çalışanlarını hızla tükenmişliğe sürükleyen bu uygulamalar yerine, atama bekleyen ve ihraç edilen sağlık emekçilerinin süratle göreve başlatılmasıdır. Semptomları olan sağlık çalışanlarına test yapıldıktan sonra test sonucu çıkıncaya kadar mesailerine devam etmeleri istenmiştir. Bu uygulama semptomlu çalışanın ortak mekânı kullandığını çalışanlara bulaşan olması neden olmuş ve enfekte sağlık çalışanının sayısını arttırmıştır."

'GÜNDE BİN VAKA'
Açıklamadan sonra basın mensuplarının sorunlarını cevaplayan Ateş, "Urfa'da enfekte olan sağlık çalışanı ve günlük vaka sayısı ne kadar" sorusuna şu yanıtı verdi: "Veri paylaşımı noktasında son derece ketum bir idari yönetimle karşı karşıyayız. Sahadan aldığımız verilere göre, günlük vaka sayısı bin civarında. Yine sağlık çalışanlarında ise her 12 kişiden biri salgına yakaladığı aldığımız bilgiler arasında" dedi.