5 Ekim 2024 Cumartesi

Urfa Newrozu'nda açlık grevi eylemcileri selamlandı

Urfa'da düzenlenen Newroz etkinliği renkli görüntülere sahne olurken, etkinlikte konuşan HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, İstanbul Sözleşmesi'nin feshini kınadı. Ömer Öcalan ise tüm sorunların çözümü için İmralı'yı işaret ederken, "Açlık grevinde olanların mücadelesini biz yükselteceğiz" dedi.

Urfa'da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kuitlanan Newroz'a binlerce kişi katıldı.

Kutlamada Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Eşbaşkanları Çiğdem Karakeçili ve Ziya Çalışkan da tüm halkları "Newroz coşkusuyla" selamladı.

SÜRÜCÜ: TECRİT TÜM TOPLUMA YAYILMIŞ DURUMDA
Etkinlikte konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, halkların ve hapishanede bulunan tutsakların Newroz'unu kutladı. Hapishanelerde süren açlık grevine ve tecride dikkat çeken Sürücü, "Cezaevlerindeki açlık grevleri İmralı'da sürdürülen ve tüm topluma yansıyan tecridin sonucu bir eylemdir. Bunun bilincinde olmak ve buna göre adım atmak gerekir. Açlık grevlerinde olan tüm tutsakların Newroz'unu Demirci Kawa'nın ateşinin sıcaklığı ile selamlıyor ve kutluyorum" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki gösteren Sürücü, İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlar için mor çizgi olduğunu kaydederek, "Kumpasçı iktidar yükselen kadın mücadelesini hedef alıyor. İktidar kadın üzerinden korku politikası oluşturmaya çalışıyor. Ama bizler asla korkmayacağız ve her zaman mücadelemize devam edeceğiz. Kadın mücadelesi esir alınamaz" şeklinde konuştu.

ÖCALAN: KÜRT HALKI KURBANLIK KUZU DEĞİLDİR
Ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise Kürt halkının Newroz'unu kutladığı. Kürt halkının hiçbir şeyden korkmadığının altını çizen Öcalan, "Tüm sorunların çözümünün tek adresi İmralı'dır. Bunu hükümet de çok iyi biliyor. Halkın iradesini kabul etmeyerek, müzakere masasını devirdiniz. Biz parti kapatılmasından korkmayız. Bizler halkımıza zarar gelmesinden korkarız. Kürt halkı efendilerin önünde kurbanlık kuzu değildir. Bizler kadim coğrafyanın en köklü halkıyız. Eğer bizi yıldırmaya çalışanlar varsa ağa babalarına baksınlar. Nasıl devrildiklerini göreceklerdir. Hak yolunda yürüyemezseniz tarih önünde hesap vermeye mecbur kalırsınız" diye belirtti.

Açlık grevlerine dikkat çeken Öcalan, "Açlık grevinde olanların mücadelesini biz yükselteceğiz. Bizler beraber yürüyeceğiz ve beraber başaracağız" dedi.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Öte yandan Newroz etkinliğine katılan 2 kişi sarı, kırmızı, yeşil flamalar gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan 2 kişi Newroz alanından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.