22 Eylül 2024 Pazar

'Umut Oydaş'ı katleden patronların kar hırsıdır'

Finans merkezi şantiyesindeki iş cinayetinde katledilen Umut Oydaş'ı anan DİSK/Dev Yapı-İş ve İnşaat İş, bu cinayetin patronların kar hırsı ve devletin sermayeden yana politikalarından kaynaklandığını vurguladı. İnşaat işçileri, bu cinayetin peşini bırakmayacaklarını söyleyerek, tüm işçileri sömürüye ve iş cinayetlerine karşı örgütlenmeye çağırdı.

DİSK/Dev Yapı-İş ve bağımsız İnşaat-İş sendikaları Ümraniye'deki Finans Merkezi Şantiyesinde, 16 Kasım'da Gür Yapı, Yapı Yapı ve RK Mühendislik'e ait işçi kamplarında çıkan yangın sonucu iş cinayetinde katledilen Umut Oydaş'ı andı. Şantiye önünde düzenlenen eyleme, DİSK yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve çok sayıda işçi katıldı. 

"Umut Oydaş'ı saygıyla anıyoruz. Kaza değil cinayet" pankartı açılan eylem öncesi işçiler de Oydaş'ın fotoğrafını yakalarına iliştirdi. 

KARABULUT: GÖREVİNİZİ YAPIN, BURALARI DENETLEYİN
İlk sözü alan Dev Yapı-İş sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, yangının sebebinin işçi kamplarında 6331 sayılı İSG yasalarına uyulmaması olduğuna dikkat çekti. Bu durumun patronların önlem almadığının, devletin cezasızlık politikalarıyla patronların sırtını sıvadığının bir göstergesi olduğunu kaydeden Karabulut, "Bu esnada bizler patronların kar hırsı için ölmeye devam ediyoruz" dedi. Bu iş cinayetinin asla peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Karabulut, patronların isteğiyle işçilerin eylemini yasaklayan ancak şantiyedeki onlarca ihmale müdahale etmeyen yetkililere seslendi. Karabulut, "Buradan Çalışma Bakanlığı'na, Ataşehir ve Ümraniye Kaymakamlıklarına sesleniyoruz. Görevinizi yapın, başka işçiler yaşamını yitirmesin. Buraları denetleyin" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasını İnşaat-İş Sendikası temsilcisi Deniz Gider okudu. "Patronların kar hırsı nedeniyle alınmayan 3 kuruşluk önlemler yüzünden işçiler ölmeye, öldürülmeye devam ediyor. Bu şantiyeler kanımız ve alın terimiz birbirine karışarak yükseliyor" diyen Gider, aylardır şantiyede barınma, beslenme ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınması için mücadele ettiklerini kaydetti. 

'İSG ÖNLEMLERİ MALİYET OLARAK GÖRÜLÜYOR'
Patronlarınsa işçilerin çağrılarını görmezden gelerek ihmallerine devam ettiğini belirten Gider, bunun sonucu çıkan yangında 20 yaşındaki inşaat işçisi Umut Oydaş'ın yaşamını kaybettiğini dile getirdi. Aynı firmaya ait şantiye içerisindeki başka bir kampta 2020 Mayıs'ında da yangın çıktığını ve Hüseyin Yurtsever isimli bir işçinin katledildiğini hatırlatan Gider, patronların 6331 sayılı İSG yasası ve ilgili yönetmeliklerde yapılması zorunlu kılınan uygulamaları maliyet olarak gördüğünü vurguladı. 

'ÖNLEMLER ALINSA OYDAŞ YAŞIYOR OLACAKTI'
Gider, şöyle devam etti: "Devletin ilgili kurumları göstermelik denetimler değil de, var olan yasa ve yönetmeliklere uymayan iş yerlerini denetleyip gerekli yaptırımları uygulasa bu iş cinayeti yine yaşanmazdı. Adli merciler iş cinayetinden sorumlu olanlara ödül gibi cezalar değil de caydırıcı cezalar karara bağlasa sorumlular hak ettikleri cezaları çeker, patronlar önlem almaktan kaçmaz ve bu iş cinayeti yine yaşanmazdı. Bu şantiyede çıkan yangında da çok basit olan önlemler,  6331 sayılı İSG yasasının ve binaların yangından koruma yönetmeliğinin gerekleri patronlar tarafından yerine getirilmiş olsa, bunların yerine getirilip getirilmediği denetlense ve gereken cezalar verilse inşaat işçisi Umut Oydaş bugün yaşıyor olacaktı." 

'YANGIN TÜPLERİNİN İÇİ BOŞ'
Maliyeti çok düşük ve zorunlu olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesinin yokluğuna dikkat çeken Gider, şantiyelerde acil durumlar için uyarı sistemleri bulunmadığının, şantiyede yer alan yangın söndürücü tüplerin ise boş olduğunun altını çizdi. Yangın çıktığı esnada işçilerin müdahale etmeye çalıştığını ama müdahale için hiçbir sistemin bulunmadığını söyleyen Gider, patronların "İşçi oradan atlayabilirdi", "İşçi kendini kurtarabilirdi" gibi ifadelerle sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştığını, üstüne üstlük yangından etkilenen işçileri hemen ertesi gün çalıştırmaya devam etmek istediğini aktardı. "Patronların kar hırsı işte bu kadar açık" diyen Gider, şantiyelerde böyle ihmal ve sömürülere geçit vermeyeceklerini dile getirdi. 

Patronlara ve patronlardan yana devlete karşı inşaat işçilerinin tek seçeneğinin örgütlenmek olduğunu belirten Gider, tüm inşaat işçilerini iş cinayetlerine ve sömürüye karşı örgütlenmeye çağırdı.

Eylem boyunca, "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "İnşaat işçisi köle değildir", "Kaza, kader değil, bu bir cinayet" sloganları atıldı.