25 Kasım 2024 Pazartesi

Ulm'de '68 gençlik isyanı paneli

ATİF tarafından düzenlenen "50. Yılında 68 Kuşağı Anlatıyor" başlıklı panelde konuşmacılar '68 gençlik hareketinin isyan ve itirazını anlatarak devrimci dayanışmanın önemli sembolü olduğunu belirtti.
Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), "50. Yılında 68 Kuşağı Anlatıyor" başlıklı panel düzenledi. DGB Sendikası salonunda gerçekleştirilen panele Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi'den (SYKP) Mahir Sayın, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Avrupa Sözcüsü Ziya Ulusoy ve Partizan'dan Hacı Demirkaya konuşmacı olarak katıldı.
 
Ulm Tohum Kültür Derneği'nden Barış Çaktı'nın moderatörlüğünü yaptığı panel saygı duruşu ve "68 gençlik hareketi"ni anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.
 
'68 GENÇLİĞİNİN İTİRAZI VE İSYANI VARDI
 
ESP Avrupa Sözcüsü Ziya Ulusoy, '68 hareketinin kapitalist-emperyalist sisteme yönelik bir isyan olduğunu belirterek "İsyanımız ve itirazımız vardı" dedi. "Çin devrimi, kültürden ziyade, siyasal bir devrimdi" diyen Ulusoy "68'de kapitalist merkezlerdeki gençlik bunlardan etkilendi. En kemalist olanın bile, sonradan, hem de hepimize örnek olacak şekilde nasıl anti-kemalist olduğunu gördük. Yani her durumu olayı ve bireyleri bütünlüklü değerlendirmek lazım” dedi.
 
Mihri Belli'nin Yunanistan'da verdiği anti-faşist gerilla mücadelesinin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Ulusoy, “Fransa'da milyonlarca işçiyi grevlere yöneltmesi, yeni sömürge ülkelerde öğrenci hareketinin işçi ve köylü hareketleriyle içiçe gelişmesi, gençlik isyanının devrimci anlamı ve işlevini çok daha kapsamlı hale getirmişti. 68 gençlik hareketine Fransa gençliği öncülük yapmıştı” diye konuştu. 
 
Ulusoy son olarak, “Hareketin en ileri olduğu yerlerden biri de ABD'ydi. Yeni sömürge ve sömürgelerde 68'den doğan ve beslenen devrimci hareket ve örgütler kalıcı hale geldiler” diye ifade etti.
 
'68 ANTİ EMPERYALİST, ANTİ SÖMÜRGECİYDİ
 
SYKP kurucularından Mayir Sayın, 68 gençlik kuşağının Vietnam devriminin eseri olduğunu vurgulayarak "68 anti emperyalist, anti sömürgeciydi" dedi. 
 
Sayın, "2. Dünya Savaşı'nda Sovyetlerin anti-faşist zaferi büyük prestij kazandırdı. Bunun '68 kuşağına büyük etkisi oldu. Sadece Fransa'da 9 milyon işçi grevdeydi. Sosyalizme eğilim yüksekti ama komünist partiler buna cevap veremedi. Toprak istemi komünistlik, ulusal sorun ise hem komünistlik hem de bölücülüktü. Doğu Mitingleri de önemli bir çığır açmıştı. '68 sadece gençlik hareketi değil, halk hareketidir” diye belirtti.
 
DEVRİMCİ DAYANIŞMANIN SEMBOLÜYDÜ
 
2. Dünya Savaşı, Çin Devrimi, Vietnam ve diğer önemli gelişmelerin 68'e önemli etkisi olduğunu, hatta belirleyici olduğunu belirten Partizan'dan Hacı Demirkaya "Devrimci dalga yükselmişti. Toplum temizdi" dedi.
 
Demirkaya, "İçten çökertme yolunu seçen burjuvazi, '61 anayasasındaki kısmi hakları bile kullandırtmadı. Türkiye'de faşist diktatörlük ve Kemalist eğitim var. Tüm devlet kurumları, yapılanmaları bunun üzerinden yürüyor. Devimcilerin dayanışması çok önemlidir. Bunun en anlamlı örneklerini de vermiştir 68 kuşağı” diye konuştu.
 
Demirkaya son olarak, “O dönemde, tüm dünyada olduğu gibi coğrafyamızda da gençlik hareketleriyle başlayan ve kısa sürede diğer toplumsal kesimlere yayılan bir alt-üst oluş gerçekleşti. Gençliğin akademik-demokratik talepleriyle başlayan ve militan bir niteliğe ulaşan 68 devrimci gençlik hareketi, ülkemiz devrimci hareketi açısında da çok önemli bir tarihsel kesitti" dedi.