20 Eylül 2024 Cuma

Ulm'da çevre eylemi: Ya kapitalizm ya insanlık yok olacak

UNFCCC COP28 (İklim Değişikliği Konferansı) Dubai'de sürerken, Çevre Sendikasının çağrısıyla "Çevre İçin Mücadele Günü" etkinlikleri kapsamında Ulm'de eylem gerçekleşti. Hükümetlerin rant odaklı doğa düşmanı politikaları nedeniyle dünyayı büyük iklim felaketlerinin beklendiği vurgulandı.

Almanya'nın Ulm kentinde Çevre Sendikasıyla bir araya gelen çok sayıda kişi, "Kapitalizm yok olmalı, yoksa insanlık yok olacak" denildi. Küresel iklim krizine dikkat çekilen eyleme Son Kuşak, MLPD, ICOR, İnterBündnis ve Tohum destek verdi.

"Çevre İçin Mücadele Günü" (Umweltkampftag) etkinlikleri kapsamında eylem öncesi bildiri dağıtıldı. 30 Kasım'da başlayan ve 12 Aralık tarihine kadar devam edecek olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentindeki 28. Dünya İklim Konferansı'na dikkat çekilen etkinlikte, yaşanabilir bir dünya için daha fazla çaba sarf edilmesi istendi. Bu yıl Dubai'deki BM İklim Değişikliği Zirvesi'nin de (COP28) diğer konferanslar gibi ağır yürümesi ve etki gücünün bilinçli olarak en minimum düzeyde tutulması protesto edildi.

Kapitalist rekabetin doğayı değil, para ve çıkarı esas aldığı ifade edilen konuşmalarda, hükümetlerin rant odaklı doğa düşmanı politikalarının yarattığı tahribata dikkat çekildi. Almanya'da bu yık ilk kez büyük bir kuraklık yaşandığı ve dünyada büyük felaketlerin eşikte olduğu belirtildi.

Söz alan çok sayıda kişi iklim krizine karşı mücadele yol ve yöntemlerini tartıştı.