23 Eylül 2024 Pazartesi

Ukrayna'nın pek çok bölgesinde patlama sesleri

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 7'inci haftasına girerken, Rus ordusu Kiev ve Lviv'de hava saldırılarını arttırdı. Mariupol'ün ise ele geçirildiğini öne süren Rus yetkililere karşılık, Ukrayna ordusu Mariupol'de teslim olma çağrılarını reddetti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 7'inci haftasında sürerken, Rus ordusu Ukrayna'nın pek çok kentine hava saldırısı düzenledi. Rus askerleri Donbass bölgesinde yeniden konumlanırken, Rusya'nın hava saldırıları başkent Kiev ve Lviv şehirleri başta olmak üzere ülkenin pek çok noktasını füzelerle hedef aldı. Lviv belediye başkanı Andriy Sadoviy kentin beş noktasına füze fırlatıldığını ancak henüz ölü ve yaralıların olup olmadığının belirlenemediğini açıkladı.

Kiev'de ise yetkililer ve yerel medya Dnipro nehri yakınlarında saldırıdan kaynaklı pek çok patlama yaşandığını duyurdu. Kiev belediye başkanı Vitali Klitschko, henüz ölü ve yaralıların olup olmadığını tespit edemediklerini belirtti.

Harkov'a düzenlenen son saldırılarda en az 18 sivil yaşamını yitirirken 100'den fazla kişi yaralandı.

Rus ordusu, savaşın en ağır yaşandığı noktalardan biri olan liman kenti Mariupol'u ele geçirdiklerini duyurarak, Ukraynalı askerlere teslim olma çağrısı yaparken, askerler yapılan çağrıyı reddetti ve şehrin ele geçirildiği iddiasını yalanladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da teyit edebildikleri sivil ölümlerin sayısının 161'i çocuk bin 964 kişiye ulaştığını belirtirken, gerçek sayıların çok daha yüksek olduğunu kaydetti. Ukraynalı yetkililer ise savaşın başından beri ölen sivillerin sayısının on binleri aştığını duyurdu. Ukrayna'dan  göç eden sivillerin sayısı ise 4.3 milyonu aştı. 6.5 milyon sivil ise, savaş sonucu iç göçe mecbur bırakıldı.