23 Eylül 2024 Pazartesi

Ukrayna'da son durum: 300 bin sivil Mariupol'de mahsur kaldı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 26. gününde devam ederken, liman kenti Mariupol'de durum giderek ağırlaşıyor. BM ise Ukrayna'da en az 902 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 26. gününde devam ediyor. Başkent Kiev şiddetli çatışmalara sahne olurken, bir alışveriş merkezi de hava saldırılarıyla hedef alındı. Saldırıda en az 8 kişi hayatını kaybetti, enkaz çalışmaları ise sürüyor.

Rus ordusu, başkent Kiev'i çevrelemek için adım adım ilerlemeye devam ederken, liman kenti Mariupol'e ise teslim olma çağrısı yaptı. Rus ordusunun kuşatması altındaki Mariupol'de hava saldırıları ve çatışmalar sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilirken, şehirde bulunan okul, hastane gibi sivil yerleşimleri de hedef alınmaya devam ediliyor. Günlerdir su ve elektriğin kesik olduğu, gıdaya ve temel ihtiyaç malzemelerine erişimin çok kısıtlı hale geldiği Mariupol'de, şehrin yüzde 90'ı talan edilirken, 300 bin kişinin barınaklarda mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Rus ordusunun teslim olma çağrısını reddeden Ukrayna hükümeti, acil olarak Mariupol'e sivil geçiş koridorları açılması çağrısı yaptı.

Sumy şehrinde ise hava saldırıları sonucu bir nükleer santral zarar gördü. Zarar gören santralden sızan zehirli amonyak gazının 2.5 kilometreye kadar yayıldığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da en az 902 sivilin yaşamını yitirdiğini, 1459 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin edilirken, 3 milyonu farklı ülkelere olmak üzere en az 10 milyon insanın savaş sonucu yer değiştirdiği belirtildi.

Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki müzakereler bugün çevrimiçi devam edecek.

Ukrayna'da ise sıkıyönetim 25 Nisan'a kadar uzatıldı.