21 Eylül 2024 Cumartesi

'Üçüncü dünya savaşını önlemek kendi ellerimizdedir'

Emperyalist savaşla mücadeleye çağıran Yeni Barış Hareketi, emperyalizmin yanlış anlaşılmasının şovenizme ve savaşan taraflardan birinin desteklenmesine yol açtığını kaydetti, "Emperyalizm dünya çapında bir olgudur, tek tek grupların ve blokların epizodik bir olgusu değildir" dedi.

Şiddetlenen emperyalist rekabet; savaş sarsıntıları, Ukrayna'da paylaşım savaşı yeni bir emperyalist dünya savaşının yolunu döşüyor. Aynı zamanda bu savaşa karşı direniş de kendi yolunu arıyor. Ukrayna Komünistler Birliği, halkları emperyalist savaşla mücadeleye çağırıyor.

'ENKAZ ALTINDA KALMAK OBÜS ÇARPMASINDAN ÖLMEKTEN DAHA YÜKSEK'
Almanya'da MLPD öncülüğünde düzenlenen panelde Yeni Barış Hareketi adına yapılan konuşmada, "Yani ülkenizde savaş çıktığını öğrenir öğrenmez, cam kırıklarından ölmemek için pencerelerinizi çaprazlama bantlamalısınız. Hava saldırısı alarmı sırasında siper alın. Pencereleri, aynaları ya da duvarlarında fayansları olan bir oda sığınak olarak kullanılamaz. Olası bir obüs saldırısında aranızda en az iki duvar olması gerektiğini belirten "iki duvar kuralını" unutmayın. Bir obüs doğrudan evinize veya dairenize isabet ederse, hayatta kalma veya hasardan kaçınma şansınız yoktur. Ayrıca, ikiden az çıkışı olan bir bodrum katı veya başka bir hazırlıksız oda sığınak olarak kullanılmamalıdır, çünkü böyle bir yerde enkaz altında kalma olasılığı bir obüs çarpması sonucu ölme olasılığından daha yüksektir" denildi.

'UKRAYNALILARIN GÜVENLİĞİ FEDA EDİLDİ'
Eksiklerle birlikte bunların Ukrayna'da devletin resmi TV kanalları tarafından bildirilmeyen kuralların bir listesi olduğu kaydedilen konuşmada, "Güvenlik ve kurtarma konusu vatandaşlara ve bağımsız gazetecilere ve blog yazarlarına bırakılmıştır. Ukrayna yönetimi daha sonra gelecek saldırıları 2021 Kasım'ından beri bildiğini ancak halk arasında paniğe yol açmamak için tahliye önlemlerinden kaçındığını itiraf etti. Buradan çıkan sonuç, sıradan Ukraynalıların güvenliğinin sahte bir 'sükûnet' için feda edildiğidir. Ukrayna yönetiminin mümkün olduğunca çok sayıda insan kurbana ihtiyacı olduğu artık ortada, çünkü Batılı ülkelerden tankların teslimatı için ancak beş yüz çocuğun ölümü takas edilebilirdi" ifadeleri kullanıldı.

'BOĞULAN İNSANLAR KENDİ KADERİNE KARAR VERECEK'
Yeni Barış Hareketi adına yapılan konuşma şöyle devam etti: "Rus liderliği ise 'askerden arındırma' ve 'Nazisizleştirme' ile en yüce niyet ve hedeflerini iddia etmekle birlikte, sözde 'özel operasyon' başlayana kadar askeri bir işgal olasılığını da reddetti. Bunu yaparken de 'özgürleştirmek' istediği bölgelerin halkına karşı tam bir kayıtsızlık göstermiştir. Ülkelerimizin burjuva liderliklerinin öncelikle kendi ülkelerinin halklarının güvenliğiyle ilgileneceklerine inanmak bir yanılsamadır. Savaş, siyasetin yoğunlaştırılmış bir ifadesi olarak, burjuvazi içindeki çelişkileri çözmek içindir ve boğulan insanları kurtarma sorununa boğulan insanların kendileri karar verecektir.

'YALNIZCA PROLETARYA ÖNLEYEBİLİR'
Eğer üçüncü dünya savaşını önleyecek bir araç varsa, bu kesinlikle burjuva parlamentolarının ve hükümetlerinin elinde değildir, çünkü burjuva klanlar arasındaki çelişkiler, kapitalizm altında devlet iktidar organlarının barışçı bir ruha sahip olmasını imkansız kılmaktadır. Yalnızca proletaryanın ve müttefiklerinin uluslararası hareketi dünya çapında katliamı önleyecek bir mekanizma geliştirebilir. Bunun için, öğrenilmesi ve yayılması gereken Marksist-Leninist yöntem biçiminde güçlü bir araç zaten mevcuttur. Halkları uçuruma sürükleyen emperyalizm, tam da Marksizm-Leninizmin mantığına göre, yani tek tek ülkelerin tesadüfi bir olgusu olarak değil, tüm ülkeleri mali tekellere tabi kılarak kapsayan ekonomik bir olgu olarak anlaşılmalıdır. Eğer emperyalizm tek tek kapitalist ülkelerin bir özelliği olsaydı, aynı zamanda bu ülkelerin halklarının, yani İngilizlerin, Almanların, Rusların, Yahudilerin vb. de bir özelliği olduğu varsayılabilirdi. Emperyalizmin yanlış anlaşılmasının şovenizme ve savaşan taraflardan birinin desteklenmesine yol açtığı açıktır.

'TÜM ÜLKELERİN PROLETERLERİ BİRLEŞİN'
Emperyalizm dünya çapında bir olgudur, tek tek grupların ve blokların epizodik bir olgusu değildir. Eminim ki bu toplantı da sadece bir olay, gökyüzünde bir parıltı değil, türümüzün sonunu engelleyecek bir proleter dayanışma ağının inşasına yönelik bir adım olacaktır. Tüm ülkelerin proleterleri, birleşin!"