21 Eylül 2024 Cumartesi

Ücretsiz izin ve 'sefalet ücreti' yasalaştı

Ücretsiz izin ve işçilere günlük 39,24 TL ücret veren "Sefalet yasası" sendika ve konfedarasyonların tepkilerine rağmen Meclis’te kabul edildi. 

"Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Yasay, işçilerin 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarılmasının önünü açtı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere günlük 39,24 TL, aylık bin 177 TL nakit desteği verilecek.

İşten çıkarmalar ise 3 aylığına yasaklanıyor. Ancak işveren "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan işçileri" rahatlıkla işten çıkarabilecek.

Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamayacak.

Hazine taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller, erişim bedelleri, Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen yerler ve taşınmazlar, belediye ve özel idareler taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller 3 ay erteleniyor. 

Faaliyet yetkileri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin yıllık ilan ve aidat ve reklam vergileri ilke çevre vergileri alınmayacak.

Yüksek Öğrenim kredi borçları üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı kalmak üzere başvuru şartı aranmaksızın üç ay ertelendi.

Lisanslı Depoculuk kapsamında verilen vergiler, 2020 yılı içinde geçerlilik süresi bir yıl uzatılıyor.

Ticaret gemileri için düzenlenen ve 11 Mart 2020 tarihi ile 31 Temmuz 2020 arasında süresi dolan veya dolacak denize elverişlilik belgeleri 1 Ağustos’a kadar uzatılıyor.

Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu’na göre verilecek bildirim ve beyannameler ile dernek Genel Kurul toplantıları 31 Temmuz’a kadar ertelenecek.

Kooperatifler Kanunu kapsamında Genel Kurul toplantıları 31 Temmuz’a kadar ertelenecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Mayıs ayında yapılması gereken Birlik Genel Kurulu, bir sonraki yıl Genel Kurul ile birlikte yapılacak.

Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri'ne borç karşılama yüzdeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek oranın altında kalanlara, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden kaynak aktarılabilecek.

Zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için uygunluk tespitinin tamamlanması beklemeksizin, işverenin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödeneği gerçekleştirilecek.

Sermaye şirketleri 2019 yılı net dönem karının yüzde 23'inin dağıtımına karar verilebilir. 

Varlık Fonu A.Ş. ile ilgili denetim raporu Eylül ayında verilecek.

Fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapanlara ceza getiriliyor.