24 Kasım 2024 Pazar

Ücretlerini isteyen Kürt işçiler silahla tehdit edildi

B Plan Mühendislik'te çalışan işçiler, ücretleri ödenmeden işten çıkarıldı. İşten atılan Kürt işçiler, patron tarafından silahla tehdit edildiklerini söyleyerek şikayetçi oldu.

İstanbul'da Odeyeri Emlak Yapı Turizm Anonim Şirketi'ne bağlı Lidya Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin teşoronu olan B Plan Mühendislik'te çalışan 4 mekanik tesisat işçisi, ücretleri ödenmeden 3 Kasım'da işten çıkarıldı. İbrahim Işık, Harun Işık, Mevlüt Ön ve Faruk Oğuz, 19 Aralık'ta ücretlerini almak için gittikleri B Plan Mühendislik şirketinin sahibi O.A'nın sözlü ve silahlı tehdidine maruz kaldıklarını açıkladı. Mezopotamya Ajansı'nda (MA) yer alan habere göre, işçiler, karakola giderek şikayetçi oldu.

'HABER VERİLMEDEN İŞTEN ÇIKARILDIK'
Ağrı Doğubayazıt'tan çalışmak için İstanbul'a gelen inşaat işçisi İbrahim Işık, B Plan Mühendislik inşaat şirketinde tesisat işinde çalıştığını söyledi. 2 Kasım'da memleketine gitmek için şirket sahibi O.A'dan 10 gün izin aldıklarını, ancak 3 Kasım'da kendilerine haber verilmeden işten atıldıklarını aktaran Işık, O.A'yı telefonla aradıklarını ve ücretlerini istediklerini, fakat tüm işçilerin telefonlarının engellediğini söyledi.

'MAAŞIMI İSTEYİNCE BANA SİLAH ÇEKTİ'
19 Aralık'ta verilmeyen ücretlerini almak için O.A. ile görüşmeye gittiklerini söyleyen Işık, "O.A. bize 'Siz on kişisiniz, hesap kitap bilmiyorsunuz, sizde beyin yok' diyerek silahını çıkarıp, namluyu bana doğrultu. Beni vuracaktı, kardeşim kolundan tuttu. Bizde polisi aradık ve Göktürk Polis Merkezine giderek şikayette bulunduk. Hakkımızı istiyoruz" dedi.

'KOMAYA SOKMAKLA TEHDİT EDİLDİM'
Aynı inşaata mekanik tesisat ustası olarak çalışan ve iki ay önce işten çıkarılan Harun Işık da proje tamamlandıktan sonra patron O.A'nın projenin yanlış olduğunu öne sürerek kendisini işten attığını aktardı. O.A'nın "Bu geceden sonra seni orada görmeyeyim, seni komaya sokarım" şeklinde tehditler savurduğunu belirten Işık, "Daha sonra paramı dahi vermeden geriye dönük çıkışımı verdiler. Hakkımı istediğim için tehdit edildim. Daha sonra arabuluculuk üzerinden şikayette bulundum. Oradan da bir sonuç çıkmadı, ben de hakkımı aramak için sendikaya gittim" diye konuştu.

Baskıya maruz kaldıklarını, çoğu zaman ücretlerinin ödenmediğini ya da eksik verildiğini, hakaret, tehditlere maruz kaldıklarını söyleyen Işık, Kürt oldukları için baskının arttığını aktardı. Işık şunları söyledi: "Kendi aramızda rahatça anadilimizi bile konuşamıyoruz. Konuştuğumuzda hemen sözlü tacize maruz kalıyoruz. Bu tür sebeplerden dolayı Kürt işçiler olarak tek başımıza bir yerde çalışmaya gitmiyoruz. Çünkü can güvenliğimiz yok. Hangi şantiyeye giderseniz gidin, politika hep aynıdır. Çünkü patronlar belli siyasi partilerden ve devletten güç alıyorlar."

'ÖLDÜRME TEHDİDİ VE HAKARET'
Batman'dan çalışmak için gelen Mevlüt Ön, 23 yıldır inşaatlarda çalıştığını belirterek, "Çalıştığımız süre boyunca paralarımız eksik yatıyordu. 20 bin TL alacağım var ise, 10 bin TL yatırıyorlardı. Paramız eksik yattı dediğimizde ise, O.A. 'Siz hesap kitap yapmayı bilmiyorsunuz, ben biliyorum, hesap bir kişide olur' diyordu. Ben ailemi geride bırakıp geldim. Bir çocuğum bağırsak kanseri olduğu için eşim aradı, çocuğu hastaneye kaldırıldığını, yoğun bakımda olduğunu söyledi. Ben de bu nedenle diğer arkadaşlardan bir hafta önce memlekete gittim. Giderken de arkadaşlarımdan borç alarak gittim. 3 Kasım'da O.A. çıkışımı vermiş. Çocuğumu hastanede bırakıp geldim. Çocuklarımın rızkını almak için tekrar O.A'nın ofisine gittik ama bize 'Hepinizi öldürürüm' diye tehditlerde bulunurken, ağza alınmayacak hakaretler etti. Biz polisi aradık, davacı olduğumuzu söyledik. Karakola gidip şikayette bulunduk" dedi.

'POLİSİN YANINDA BİZİ TEHDİT ETTİ'
7 yıldır inşaatlarda çalışan Ferhat Oğuz da, 20 bin TL alması gerekirken 3 bin TL verildiğini söyledi. Patron O.A'nın polisin yanında da "Sizin kellenizi keseriz, bu olay burada bitmeyecek" şeklinde tehditler savurduğunu aktaran Oğuz, "Biz hakkımızı istiyoruz, sendikacı arkadaşlarımızın desteklerini bekliyoruz" diye konuştu.

ÖHD'Lİ KILIÇ: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İşçilerin avukatı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Serkan Kılıç, son zamanlarda işçilere yönelik hak gasplarının arttığına dikkat çekti. İşçilerin emek sömürüsünün yanı sıra ırkçı tutumlara da maruz kaldığını belirten Kılıç, sermaye sahiplerinin emekçilere yönelik bu tutumunun iktidarın mevcut politikalarından bağımsız olmadığının altını çizdi.

Kılıç, "Çoğunluğu Kürt şehirlerinden gelen inşaat işçileri, işçi kazaları, işçi cinayetlerinin yanında emeklerinin karşılığını alamıyorlar ve bunu istedikleri için de karşılaştıkları durum ortada. İşçiler haklarını istemek için bizlere başvurdu. Biz de hukuki sürecin takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

DEV YAPI-İŞ: İŞÇİLERİN YANINDAYIZ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri (Dev Yapı-İş) Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir, konuyla ilgili ana firmayla iletişime geçtiklerini, O.A. adlı kişinin çalıştırılmaması ve firmalarda projeleri varsa sözleşmelerinin feshedilmesi talebinde bulunduklarını belirtti. Ana firmanın sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapacağını söylediğini aktaran Demir, olayın takipçisi olacaklarını belirterek, "Çağrımız bütün inşaat işçilerinedir; hiçbir yerde kendilerini yalnız hissetmesinler. Sendikalarına üye olsunlar, bize başvursunlar. Buradayız, gelin bu örgütlü gücü birlikte büyütelim" çağrısında bulundu.