21 Eylül 2024 Cumartesi

UAÖ: Savaş suçları turistik eğlence değildir

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Airbnb, Booking.com, Expedia ve TripAdvisor isimli büyük şirketlerin Filistinlilere yönelik insan haklarının ihlallerini körüklediğini belirtti.
Söz konusu şirketlerin internet üzerinden rezervasyon yapmayı sağladığını ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan İsrail yerleşimlerinde yüzlerce oda ve etkinlik ilanı yayınladığını belirten Af Örgütü, "İnternet üzerinden rezervasyon şirketlerinin hukuka aykırı İsrail yerleşimlerinde turizmi destekleyerek yerleşimlerin varlığına ve genişlemesine katkı sağladığı belgeleniyor" dedi. 
 
Af Örgütü, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarına İsrailli sivilleri yerleştirmesinin uluslararası insancıl hukukun ihlali ve savaş suçu anlamına geldiğini belirtti.
 
UAÖ Küresel Ölçekli Tematik Konular Direktörü Seema Joshi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail’in Filistinlilere ait topraklara hukuka aykırı biçimde el koyması ve yerleşimleri genişletmesi, çok büyük acıları kalıcı hale getiriyor. Filistinliler evlerini terk etmeye zorlanıyor, geçim kaynakları yok ediliyor ve içme suyu gibi temel haklarından yoksun bırakılıyor. Airbnb, Booking.com, Expedia ve TripAdvisor, kendilerine paylaşımı ve karşılıklı güveni örnek aldıklarını iddia ediyor, ancak yerleşimlerde sürdürdükleri ticari faaliyetlerle insan hakları ihlallerine katkı sağlıyorlar” dedi. 
 
Savaş suçlarının turistik eğlence olmadığının altını çizen Af Örgütü, açıklamasında şunları belirtti: "İsrail hükümeti yerleşimlerde gelişimini sürdüren turizm endüstrisini yerleşimlerin varlığını ve genişlemesini meşrulaştırmanın bir yolu olarak kullanırken, internet üzerinden rezervasyon şirketleri de bu amaca ortak oluyor. Söz konusu şirketlerin işgal altındaki topraklarda yer alan hukuka aykırı yerleşimlerdeki tüm ilanlarını kaldırarak insan haklarını savunmasının zamanı geldi. Savaş suçları turistik eğlence değildir."