22 Eylül 2024 Pazar

Twitter çalışanları toplu işten çıkarmalara karşı dava açtı

Twitter'ı satın alan Elon Musk'ın toplu işten çıkarma süreçlerini başlatması sonrası işten çıkarılan çok sayıda kişi Twitter'a dava açtı. Çalışanlar, işten çıkarılmadan 60 gün önce bilgilendirilmeleri gerektiğine dikkat çekerek, Twitter'ın hem federal hem de eyalet yasalarını ihlal ettiğini kaydetti.

Sosyal medya platformu Twitter'ın Elon Musk tarafından satın alınması sonrası başlayan toplu işten çıkarma dalgasına karşı bir grup Twitter çalışanı yargıya başvurdu. Musk'ın işten çıkarılacak kişilere ilişkin yasal ihbar süresini işletmediğini belirten çalışanlar, Twitter'ın 60 gün önceden işten çıkarmaları haber vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Dava dilekçesinde, Twitter'ın hem federal yasaları, hem de merkezinin bulunduğu Kaliforniya'daki eyalet yasalarını ihlal ettiği kaydedildi. Twitter'ın yasaya uyması için mahkeme kararı çıkarılması talep edilen dilekçede, aynı zamanda şirketin, işten çıkarılan kişilere toplu davaya katılma hakkından feragat etmesine yol açacak belgelerin imzalatılmasının engellenmesi istenildi.

Avukat Shannon Liss-Riordan, "Bu davayı, çalışanların haklarından imzayla feragat etmemeleri gerektiğinin ve haklarını savunacakları bir alan olduğunun farkına varmaları için bu gece açtık" ifadelerini kullandı. Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'da da işgücünün yaklaşık yüzde 10'unu kovması sonrası açılan davanın da avukatlığını yapan Liss-Riordan, Musk'ın Tesla'daki taktiklerin aynısını uyguladığını kaydetti.

Elon Musk'ın Twitter'ı 44 milyon dolara satın alması sonrası şirket personelinin yaklaşık yarısını işten çıkaracağı ileri sürülmüştü. Twitter, çalışanlarına gönderdiği e-postada işten çıkarmaların başlayacağı, işlerini koruyacakların kurumsal, işten çıkarılacakların ise şahsi hesaplarından bilgilendirilecekleri söylendi.

Ancak gerekli bilgilendirmeler yapılmadan onlarca kişi işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar, sosyal medyada paylaştıkları gönderilerle iş e-postalarına ve dizüstü bilgisayarlarına erişimlerinin kesildiğini duyurdu.