22 Eylül 2024 Pazar

Tuzla Tersanelerde üretim sürsün diye patronlar izin aldı

İktidarın politikalarından güç alan patronlar da salgını fırsata çevirdi. Tuzla Tersaneler bölgesinde patronlar, 4 günlük yasakta çalışma sürsün diye izin aldı. "Tersanede maske, solunum cihazı gibi yaşamsal şeyler üretilmiyor" diyen Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, işçilere işe gitmeme çağrısı yaptı.

Tuzla Tersaneler bölgesinde, patronlar dört günlük sokağa çıkma yasağında da üretim sürsün diye izin aldı. 

Konuya ilişkin ETHA'ya bilgi veren Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, tersane patronlarının Tuzla Kaymakamlığı'na başvuru yaparak, izin aldığını belirtti. 

Demiral, çalışacak işçilerin isim listesinin Emniyete verildiğini, işçilere de kontrol noktalarına polislere göstermeleri için sigorta kayıt belgeleri verildiği aktardı.

'TERSANELERDE NE MASKE NE DE SOLUNUM CİHAZI ÜRETİLMİYOR'
Demiral, şunları söyledi: "Sokağa çıkma yasağı var, salgınla mücadele var ama yine işçileri kapsamıyor. Tersanelerde ne maske, ne solunum cihazı, ne aşı ne da yaşamsal olan başka bir şey üretilmiyor. Dolayısıyla dört gün çalışmaması bir şey kaybettirmez. Ama 'sermayenin çarkları dönsün, işçiler ölsün' mantığı ile hareket ediliyor.

İşçiler kapsam dışı bırakılarak yaşamları hiçe sayılıyor ama onlarla birlikte ailelerinin de yaşamları tehlikeye atılıyor."

Geçen haftalarda, hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulandığı için patronların 8.30-17.00 olan mesai saatlerini, 08.00-18.00 olarak değiştirdiğine dikkat çeken Demiral, "Patronlar da salgını fırsata çevirdi. Bu çalışma sistemini kalıcı hale getirmek istiyorlar" dedi.

İŞÇİLERE ÇAĞRI: BU ADALETSİZLİĞE BOYUN EĞMEYİN
Kendisi de tersane işçisi olan Demiral, "Ben bir işçi olarak yarın çalışmaya gitmeyeceğim" dedi ve tüm işçilere çağrı yaptı: "Tersane işçileri işten kaçınma hakkını kullanabilir, ücretli izin bir haktır, bunu kullanabilir. Bugün bakımından önemli olan da yaşam hakkı için yaşam grevine gidebilir. İşçi arkadaşlarıma çağrımdır, bu adaletsizliğe boyun eğmeyin, yalnız değiliz, yalnız değilsiniz."