25 Kasım 2024 Pazartesi

Tuzla Deri Sanayi Bölgesi'nde 1 Mayıs etkinliği düzenlendi

Tuzla Deri Sanayi Bölgesi'nde 1 Mayıs etkinliği düzenleyen DERİTEKS, "1 Mayıs'ta haklarımız ve geleceğimiz için gücümüzü birleştirmeye, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diye belirtti.

Türk-İş'e bağlı DERİTEKS, Tuzla Deri Sanayi Bölgesi'nde bulunan Çubukçuoğlu Deri önünde 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirdi.

"Fabrikada çalışırken virüsten, evde işsiz açlıktan ölmeyeceğiz. Yaşamak için yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart ile çeşitli dövizler taşındı. Sosyal mesafenin korunarak yapılan etkinlikte basın açıklamasını DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Binali Tay okudu.

Tay, "1 Mayıs 2020'de dünyanın dört bir yanı, başta işçi sınıfı ve emekçi halklar için ortak umutlarını ifade eden işçi sınıfının, kitlesel olarak aynı meydanda olmasa da başta iş yerlerinde, sokakta, evlerinde, sembolik de olsa meydanlarda sermayenin işçi ve emekçilere reva gördüğü sömürü, yoksulluk, açlık, sefalet ve geleceksizliği dayatan bu düzeninin değişmesi gerektiğine dair iradesine şahitlik edecek" dedi.

Sermaye ve sömürü düzeninin Covid-19 salgını vesilesiyle çöktüğünü vurgulayan Tay, "Bu düzen salgına karşı işçileri, emekçileri, yoksulları ve ezilenlerin sağlığını işini, geçimini koruyamadı. Aksine sermayenin ve patronların çıkarları için aklı, bilimi ve milyonlarca işçinin sağlığı yok sayıldı, göz göre göre 'ya çalış fabrikada öl, ya işsiz kal yoksulluktan, sefaletten öl' dendi" ifadelerini kullandı.

Sermayenin vahşileşen kar hırsı işçilerin ölümü pahasına 'çarklar dönecek' ısrarı ile koronavirüs işyerlerinden ve toplu taşıma araçlarından evlere taşındığını kayeden Tay, "Aklın ve bilimin söyledikleri değil bir avuç patronun çıkarları için tüm toplum tehlikeye atılıyor. Virüs sadece hafta sonu yayılıyormuş gibi, hafta içi işe gitme mecburiyeti getirenler, hafta sonu da işçileri çalıştırmak için akıl dışı kararlara imza atıyor" diye belirtti.

Tay, "Covid-19 salgını hepimize göstermiştir ki bu düzenin sahibi bir avuç ayrıcalıklı kesim ile Türkiye nüfusunun yüzde 99'unun çıkarları aynı değildir" dedi.

Tay, Covid-19 salgını süresince halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için alınması gereken önlemleri şöyle sırada:

Başta deri ve tekstil olmak üzere temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin dayatmasından vazgeçilmeli çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir.
Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır.
Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır. Yerel yönetim kuruluşlarının, sağlık, emek ve meslek örgütlerinin de temsil edildiği bütünlüklü bir kurul oluşturulmalıdır. Bu kurul tüm süreci halkın sağlığını ve kamunun çıkarını önceleyecek biçimde şeffaf biçimde yürütmelidir.
Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu donanım başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, EYT'liler, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

Krizin ve salgının faturasının işçilere ödettirilmek istenmesine fabrikaların, yaşam alanlarının 1 Mayıs alanlarına dönüştürerek yanıt verilmesi gerektiğinin altını çizen Tay, "Kendi sağlık önlemlerimizi alarak, bu 1 Mayıs'ı işçi sınıfının taleplerini ortaya koyduğu ve gücünü gösterdiği bir güne çevirmek bizlerin elindedir. Tüm deri ve tekstil işçisi kardeşlerimizi sendikamızda örgütlenmeye, 1 Mayıs'ta haklarımız ve geleceğimiz için gücümüzü birleştirmeye, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diye konuştu.