20 Eylül 2024 Cuma

Tutuklu havalimanı işçileri: Köleliğe karşı direnişi savunacağız

Tutuklu bulunan 3. havalimanı işçileriyle dayanışma gecesine Silivri Hapishanesi'nden mektup gönderen Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, "Bedenimiz tutsak edilse de düşüncelerimiz özgürdür. 5 Aralık'ta egemenlerin Adalet Sarayında 'köleliğe karşı direnen' inşaat işçilerinin haklı davasını savunacağız" dedi.
3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Caferağa Spor Salonu'nda 3. havalimanı işçileriyle dayanışma gecesi düzenledi.
 
Etkinliğin yapıldığı salona "İnşaat işçisi köle değildir", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" yazılı pankartlar ile tutuklu bulunan Dev-Yapı İş Sendikası Genel Sekreteri Özgür Karabulut'un fotoğrafları asıldı. Geceye DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, HDP PM üyeleri Beyza Üstün ve Ahmet Ayva, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Esengül Demir, Cengiz Çiçek, CHP PM Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, ESP, ESP, Yeni Demokrat Kadın, Partizan'ın yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.
 
Geceye Adalılar, Domane Dersim, Arhat, Grup İsyan Ateşi ve sanatçı Pınar Aydınlar ezgileri ile eşlik etti.
 
Gece saygı duruşu ve "İnşaat işçisi köle değildir", "Birlik mücadele zafer", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları ile başladı.
 
Dev Yapı-İş sendikası üyesi işçiler "İnşaat işçisi yalnız değildir" sloganı ile salona girdi. Özgür basın emekçileri ise "Havalimanı işçilerinin talepleri kabul edilsin. Tutuklu işçiler serbest bırakılsın" yazılı pankart açtı.
 
Gecenin açılış konuşmasında Silivri Hapishanesi'nde tutsak olan inşaat işçileri ile direnişteki Flormar ve Cargil işçileri selamlandı.
 
Havalimanı işçilerinin direnişinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından Ankara, Ermenek ve Soma'da hayatını kaybeden işçilerin adı okundu ve salondakiler "Yaşıyor" diye karşılık verdi. Tutsak işçilerin adlarının okunması sırasında ise salondakiler "Özgürlük" diyerek karşılık verdi.
 
Dev Yapı-İş adına konuşan Nihat Demir, "İnşaat işçisinin köle olmadığını onlar bize gösterdi, siz de onların yalnız olmadığını gösterdiniz. Onlar 14 aydır başlattıkları onurlu direnişi zindanda sürdürüyorlar. Onlar başlarının dik olduğunu ve mücadeleyi dışarı çıkınca devam ettireceklerini bildirdi. Bizde onların yanında olduğumuzu söylüyoruz. Onlar kölelik gömleğini kabul etmediği için tutsak edildi. Bizde onların onurlu direnişini sahipleniyoruz" diye kaydetti.
 
'HER YERDE OMUZ OMUZA MÜCADELE ETMELİYİZ'
 
İnşaat-İş Sendikası adına konuşan Tezcan Acu, siyasi tutsakları selamlayarak "Şantiyelerde herşeyden mahrum bırakılan inşaat işçileri hapishanede de tecrit altında. Her yerde omuz omuza vererek mücadale etmeliyiz" dedi.
 
Dev Yapı İş Tutuklu Genel Başkanı Özgür Karabulut'un eşi Aydan Karabulut, " Özgür'ün hepinize selamı var. Direnişe ve mücadeleye kaldığı yerden devam edecek" diyerek 5 Aralık'taki mahkemeye çağrı yaptı.
 
'SUÇLU OLAN İGA PATRONU'
 
Tutuklu işçi Anıl Deniz Yüce'nin annesi Sevin Dede "Suçlu olan İGA patronu ama bizim çocuklarımız tutuklu" diye belirterek dayanışmada bulunan herkese teşekkür etti.
 
Tutuklu bulunan Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut'un eşi Aydan Karabulut da "Özgür'ün hepinize selamı var. Direnişe ve mücadeleye kaldığı yerden devam edecek" diyerek 5 Aralık'taki mahkemeye çağrı yaptı.
 
5 ARALIK'TAKİ DURUŞMAYA ÇAĞRI
 
Ailelerin ardından tutuklu bulunan işçilerin gönderdiği mektup okundu. Mektupta şu ifadelere yer verildi:
"3. havalimanındaki işçiler inşaat işçileri üzerinde yürütülen kölelik koşullarına karşı haklı bir direniş ortaya koydu. Etkinliğinizde eminim ki işçilerin talepleri tekrar hatırlatılacaktır. O talep listesi inşaat işçilerinin hangi koşullarda çalışmak zorunda kaldığını tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. 3.havalimanında ortaya çıkan direniş ve bu direnişin ortaya koyduğu talepler aslında tüm inşaat işçilerin talepleridir. Çünkü tüm şantiyeler bugün kölece çalışmanın dayatıldığı firavunluk düzeninin kampları haline gelmiştir. Bugün inşaat işçisine dayatılan kölelik koşullarında çalışmak ve iş cinayetlerin de ölmektir. 3. havalimanında işçi arkadaşlarımız direnişleri ile bu dayatmayı kabul etmediklerini köleliğe ve ölüme karşı, 'Direnmek Yaşamaktır' diyerek direniş seçeneğini tüm işçi sınıfının önüne koymuştur. Bu direnişin tüm şantiyelere yayılmasından korkan egemenler, baskı, gözaltı ve tutuklamalarla bu direnişi kırmak istedi. Ancak bugün düzenlediğiniz dayanışma etkinliğinde de görüldüğü üzere bu direniş kırılmadı. Tam tersine direnişimiz tüm topluma mal olan bir mücadele dinamiğini ortaya çıkardı. Bedenimiz tutsak edilse de düşüncelerimiz özgürdür.  Bu dayanışmayı 5 Aralık'ta görülecek duruşmada daha da yükseltmemiz gerekmektedir. Çünkü 5 Aralık'ta egemenlerin Adalet Sarayında "köleliğe karşı direnen" inşaat işçilerinin haklı davasını savunacağız. Dava günü ne kadar güçlü orada olunursa gerçekler bir o kadar etkisini gösterecektir."
 
'ÖLSÜN KÖLELİK YAŞASIN ÖZGÜRLÜK'
 
İşçilerin ardından tutuklu bulunan Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut'un yazdığı mektup okundu. Bulut'un mektubunda ise şöyle denildi:
"Daha önce de ifade ettiğim gibi öncelikle tutuklu arkadaşlarımız, buradaki direnişimiz unutulmamalı ve unutturulmamalı. Şu an tutuklu olan İşçiler ve sendika temsilcilerimiz sadece 3. Havalanı'nda çalışan işçilerin isyanı için değil tüm işçilere gözdağı vermek için tutuluyorlar. Başta sendika temsilcilerinin, siyasetçinin, vekillerin, sanatçının, gazetecinin, habercinin kısacası 'ben onurluyum' diyen herkesin onurudur söz konusu olan. O yüzden herkesi onuruna sahip çıkmaya, dayanışmaya davet ediyorum ve burada en büyük görev vekillerindir. Bunu sürekli Meclis'te dile getirmeleri gerekir. Şunu iyi bilmeliyiz ki en zor koşullarda en güçlü düşmanı yenilgiye uğratacak tek güç insanın birleşme gücü, örgütlenme gücü ve patlama gücüdür. Ölsün kölelik yaşasın özgürlük!"
 
Gece sanatçıların ezgileriyle ve halaylarla son buldu.