20 Eylül 2024 Cuma

Tutuklu Belediye Eşbaşkanı Keve'ye çıplak arama işkencesi

Van Çatak Belediyesinin tutuklu Eşbaşkanı Evin Keve'nin çıplak aramayı red ettiği için gardiyanlar tarafından darp edilmesi hapishanelerdeki işkenceyi tekrar gündeme getirdi. TDİ aktivisti Emrah Topaloğlu ise yaşanan baskının tek tip tıraştan yayın yasağına ve ölüm sınırındaki tutsakların tedavilerinin engellenmesine kadar çok boyutlu olduğunu belirtti.
Hapishanelerdeki keyfi uygulamalar ve baskılar artmaya devam ediyor. Van'ın Çatak Belediyesi tutuklu Eşbaşkanı Evin Keve, duruşması için Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ne götürülürken kaldığı Van T Tipi Hapishanesi'nde çıplak aramayı red ettiği için 6 gardiyan tarafından darp edildi. Kişisel eşyaları ve ilaçları verilmeyen ve yerde sürüklenen Keve, tek kişilik hücreye konuldu. Açlık grevine başlayan Keve, suç duyurusunda bulundu.
 
Konuya ilişkin ETHA'ya konuşan Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi (TDİ) aktivisti Emrah Topaloğlu, OHAL'le birlikte tutsaklara yönelik baskının arttığını ifade etti. Yaşanan baskının Kırıkkale F Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara tek tip tıraş, yayın yasağı ve ölüm sınırındaki tutsakların tedavilerinin engellenmesine kadar çok boyutlu olduğunu belirtti.
 
Her dönem hapishanelere yönelik baskının olduğunu ancak OHAL'le birlikte bu baskının arttığını ifade eden Topaloğlu, dışarıda dayanışma ve ortak bir tepki örgütlenmediği takdirde OHAL kaldırılsa bile bu baskının devam edeceğini belirterek duyarlılık çağrısı yaptı.
 
Her Cumartesi Galatasaray Meydanı'nda hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için açıklama yapıldığını hatırlatan Topaloğlu, hapishanede tedavisi engellendiği için yaşamını yitiren tutsakların durumunun biran önce düzelmesi için harekete geçmek gerektiğini belirtti.