2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsaklara ticarethane tarifesinden elektrik faturası

Kocaeli 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki tutsakların gelen yüksek elektrik faturalarına itirazları, tutsaklara ticarethane üzerinden elektrik faturası ödetildiğini ortaya çıkardı. Faturalara itiraz eden tutsaklar Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvurudan sonuç alamadı. Tutsaklar, faturalarının mesken tarifesinden kesilmesini ve bugüne kadar yaptıkları fazla ödemelerin iadesini istedi.

Elektrik faturalarına yapılan zamların ardından halk sokaklara dökülerek zamların geri çekilmesini isterken, tutsaklar da yüksek faturalar nedeniyle tepkilerini dile getirmişti. Aileleri, insan hakları savunucuları ve avukatları aracılığıyla yüksek elektrik faturalarına itirazlarını dile getiren tutsaklar, faturaların devlet tarafından ödenmesi talebini dile getirmişti. Tutsakların bu talebi karşılanmazken, enerji tekellerini zengin etmeyi distur edinen devletin hapishaneleri "ticarethane" olarak gösterdiği ve tutsaklara yüksek tarifeden elektrik faturası ödettiği ortaya çıktı.

SEPAŞ AŞ. HAPİSHANEYE TİCARETHANE FATURASI KESİYOR
Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki siyasi tutsaklardan Barış İnan, yüksek elektrik faturalarına itiraz etti. İlk olarak elektrik dağıtım şirketi Sakarya Elektrik Perakende Satış (SEPAŞ) A.Ş'ye başvuran İnan, mesken değil ticarethane statüsünde ödeme yaptıklarını ortaya çıkardı.

SEPAŞ AŞ'nin 19 Ocak 2022 tarihli yanıtında, "Bahse konu olan talebinize istinaden yapılan incelemede, aboneliklerinizin abone grubunun 'Tek Terimli Tek Zamanlı Ticarethane OG (Orta Gerilim)' olduğu tespit edilmişti. Tek Terimli Tek Zamanlı Ticarethane OG (Orta Gerilim) abone grubunuza ait fiyatlar, yazımız ekinde paylaşılan birim fiyat tablosu üzerinde kalın punto ile belirtilmiştir. Faturanızda tüketimleriniz hesaplanırken bu tabloda yer alan aktif enerji birim bedeli ve dağıtım bedeli kullanılmakta olup aktif enerji bedeli üzerinden yüzde 5 BTV hesaplanmaktadır. Ayrıca kalemler toplamı üzerinden yüzde 18 KDV hesaplaması yapılmaktadır" denilerek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 01.01.2022 tarihi itibariyle yayınladığı elektrik birim fiyat tablosu da tutsaklara iletildi.

ADALET BAKANLIĞI'NA GÖRE HAPİSHANELER 'İŞLETME'
Ketıl, televizyon, buzdolabı gibi sınırlı elektrik alet kullanımına izin verilen hapishanelerde tutsaklara ticarethane faturası ödetilmesine tepki gösteren İnan, durumu Adalet Bakanlığı gündemine de taşıdı.

İnsan Hakları Derneği'ne ulaştırdığı mektupla elektriğin kilowatsaatine 2,60 TL ödediklerini söyleyen İnan, Adalet Bakanlığı'na durumun düzeltilmesi için dilekçe yazdıklarını aktardı. Fakat Adalet Bakanlığı, hapishanelerin "işletme olduğu" yanıtını verdi, tutsakların yüksek fatura ödemeye devam edeceklerini belirtti.

Halkın elektrik faturası isyanını haberlerden takip ettiklerini ancak daha sonra kendilerinin durumunun da kötü olduğunu fark ettiklerini dile getiren İnan, "Son zamlardan sonra öğrendik gerçeği. Bize işletme tarifesi uyguluyorlarmış. Bunu öğrenince Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazıp bu yanlışın giderilmesini, ev tarifesi uygulanmasını talep ettik. Bakanlık yazısında işletme olduğumuzu ve bu konuda bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini belirtmiş" dedi.

TUTSAKLARIN TALEPLERİ
İnsan Hakları Derneği'nden bu konuda çalışma yapmasını ve tutsaklara hukuki destek sunması talebinde bulunan İnan, tutsakların taleplerini de şu şekilde sıraladı:
"🔹Elektrik tarifesi evlere uygulanan tarife olmalı. Bizler geliri olmayan, ailelerine bağımlı insanlarız aslında hiç elektrik parası alınmamalı. Şu an bizden alınan birim ücret 2.60 TL.
🔹 İndirimli gece tarifesi uygulanmalı.
🔹 Bunca yıl haksız yere yaptığımız fazla ödemelerimiz bize iade edilmeli."