18 Ekim 2024 Cuma

Tutsaklara para gönderme kampanyası

İHD Cezaevi Komisyonu'ndan avukat Zeynep Ceren Boztoprak, tutsaklara para göndermenin suç olmadığını vurgulayarak, tutsaklara para gönderme kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Hapishanelerdeki yakınlarına ve arkadaşlarına para gönderen çok sayıda kişi "örgüte finansman sağlamaktan" gözaltına alındı, tutuklandı, hapis cezası verildi. En son İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi Hatice Onaran'a, eşine ve siyasi tutsaklara para gönderdiği bahanesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Yargıtay'a itiraz yolu kapalı olan kararın İstinaf Mahkemesi tarafından onanmasının ardından Onaran, 10 Ekim'de Gebze Kadın Kapalı Hapishanesine konuldu. Onaran'ın avukatı ve İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Zeynep Ceren Boztoprak, müvekkiline ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Hapishanelere paranın Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) üzerinden ya da direkt hapishaneye gidilerek yatırıldığını hatırlatan Boztoprak, "Yatırırken orada isminiz, hesap numaranız, adresiniz belli. Yani kendinizi kamufle ederek, para yatırma gibi bir imkanınız yok. Yatırdığınız yer de PTT, yani devletin kasası. Bu para cezaevinde bulunan mahpusun hesabına geçiyor. Orada bu paranın kullanılması tamamen cezaevi idaresinin inisiyatifinde. Örneğin mahpus kendisine yatırılan parayı çekip diğer mahpuslar arasında dağıtma, paylaşma gibi herhangi bir tasarruf hakkı yok. Sadece o parayla alışveriş yapabilir. Alışverişin kendisi de cezaevi idaresinin kontrol mekanizmasında" dedi.

SUÇSA DEVLET DE ORTAK
Hapishanedeki tutsaklara para yatırmanın suç olamayacağının altını çizen Boztoprak, "Dolayısıyla siz cezaevine hangi sebeple olursa olsun bir mahpusa para yatırdığınızda bu suçu işleme ihtimaliniz yok. Çünkü zaten devletin kontrolünde oluyor her şey. Eğer 'Bu suç işlendi' diyorsa savcılık, o zaman devlet de bu suçu işleyenlerden, çünkü devlet aracılık etmiş oluyor. Açıkçası böyle bir suç yok. Bu bir suç uydurma ya da yaratmadır. Bir insan cezaevinde bulunan birine para yatırdığı için suçlanamaz" diye vurguladı.

TUTSAKLARA PARA GÖNDERİLECEK
Bu durumu kabul etmediklerini ve hapishaneye para yatırmanın, tutsaklarla dayanışmanın suç olmadığının altını çizen Boztoprak, "Biz bunu kabul etmiyoruz. O nedenle biz dayanışmamızı daha da artırmayı düşünüyoruz. Biz buna karşın bir kampanya düzenleyip pek çok kişiye para yatırmayı düşünüyoruz. Herkes hakkında soruşturma, dava açsınlar. Kaç kişiye ceza verebilirler. Dayanışmanın önü kesilemez" dedi.

TUTUM ALMA ÇAĞRISI
Boztoprak, "Herhangi bir suçtan cezaevinde kalan ve hak ihlaline uğrayan herkesle insan hakları savunucusu olarak dayanışmak görevimiz. Önümüze çıkan her 'terör' lafında bizim geri adım atmamız devletin cezaevlerindeki hak ihlallerini çok daha yükseltmesinin kapısını açar. Biz de asla bu kapının açılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu nedenle hangi siyasi görüşten olursa olsun toplumsal duyarlılığı olan her insanın bu konuda bir tutum alması gerekiyor ve insan hakları savunucularına destek olması gerekiyor" çağrısında bulundu.