2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsaklar üzerinden elektrik şirketlerine sağlanan haksız kazanç Meclis gündeminde

Hapishanelerde şirket tarifesine göre kesilen elektrik faturalarının tutsaklara ödetilerek yaratılan mağduriyete ilişkin HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Bozdağ’a yönelttiği sorularla konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, tutsakların yaşadığı mağduriyetlerden biri olan fahiş fiyat artışı ile katlanan elektrik giderlerini Meclis gündemine taşıdı. 

Aydınlatma dışındaki elektrik giderlerinin tutsaklar tarafından karşılandığını belirten Çepni, hapishanelerin elektrik şirketlerinin tarifesine göre, tek zamanlı ticarethane abone grubunda yer aldığını bu durumun da elektrik şirketlerine haksız kazanç sağladığını kaydetti. 

Aileler ve tutsakların, hapishanelerde insani ihtiyaçları için kullanmak zorunda
kaldıkları elektriğin ücretsiz sağlanmasını ve geliri olmayan tutsakların mağduriyetlerinin giderilmesini istediğini kaydeden HDP Milletvekili Murat Çepni, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın derhal yanıtlaması için şu soruları yöneltti: 
🔹 "Mahpusların kullandığı elektriğin ticarethane abonelik grubunda fiyatlandırılmasının gerekçesi nedir? İlgili kurumlar ile işbirliği yapıp bu durumun yeniden düzenlenmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?
🔹 Elektriğe yapılan fahiş fiyat artışları dikkate alınarak, ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamaları için gönderdiği parayı elektrik faturasına vermek zorunda kalan dar gelirli mahpusların mağduriyetlerini gidermek için çalışmalarınız olacak mıdır?
🔹 Engelli mahpuslardan elektrik faturası alınmasının gerekçesi nedir Yönetmeliklere aykırı bu durumu düzeltme yoluna gidecek misiniz?
🔹 Mahpusların, günlük hayatlarını sürdürmek için kullanmak zorunda kaldıkları elektrikli aletler için asgari düzeyde kullanacağı elektriğin ücretsiz sağlanması için girişimleriniz olacak mıdır?
🔹 Ocak 2022 tarihinden bu yana faturasını ödeyemediği için tek kişilik odada kalan kaç mahpusun elektriği kesilmiştir?
🔹 Ocak 2022 tarihinden bu yana Türkiye genelinde mahpuslar kaç TL elektrik faturası ödemişlerdir?
🔹 Elektrik ücretlerinde gerekli düzeltmeyi yapıp, geçmişe dönük fazla ödenen faturaların bedelinin mahpuslara iade edilmesi için çalışma yapacak mısınız?"