4 Ekim 2024 Cuma

Tutsak yakınları hayatını kaybeden Halil Güneş'in cenazesini uğurladı

Diyarbakır'da hasta ve infazı ertelenen tutsakların durumuna dikkat çekmek için Adalet Nöbeti'ni sürdüren hasta tutsak yakınları, bu sabah yaşamını yitiren ağır hasta tutsak Halil Güneş'in cenazesini ATK'dan aldı. Güneş'in cenazesi Adana'ya doğru yola çıktı. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde bulunan ve tüm çağrılara rağmen tahliye edilmeyen Halil Güneş, bu sabah Diyarbakır 2 No'lu Hapishanesi'nde tutulduğu tek kişilik hücresinde yaşamını yitirdi. Halil'in cenazesi Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), 30 gündür hasta tutsaklar için Adalet Nöbeti'nde olan tutsak yakınları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Bünyamin Şeker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl ve ilçe yöneticileri, DBP İl ve ilçe yöneticileri ATK önüne geldi.

ATK önünde Adalet Nöbeti'ni sürdüren aileler polis tarafından, "Kurum önünde oturmak yasak" gerekçesiyle kaldırıldı. Polise tepki gösteren aileler, "Artık cezaevlerinden cenaze çıksın istemiyoruz" diyerek "Halil Güneş onurumuzdur" sloganıyla ATK'nin karşısına geçti.

Uzun süren bekleyişin ardından cenaze Adana'ya doğru yola çıktı. Cenaze aracı ardından "Şehît namirin" sloganlarıyla yürüyen kitle ve avukatların yürüyüşüne polis engel oldu. Müdahale sırasında bir anne baygınlık geçirdi.

Yürüyüşün sonlanmasının ardından cenaze Adana'ya doğru yola çıktı.