20 Eylül 2024 Cuma

Türkmen: Levi's'a karşı harekete çağırıyoruz

Özak Tekstil işçileri 8 gündür her türlü saldırıya karşı mücadeleyi sürdürüyor. Valilik yasağının bitmesine rağmen jandarma kurduğu barikatlarla işçilerini önüne geçişini engellerken, fabrika yönetiminin verdiği listeye göre grev kırıcılara barikatları açtı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, yaşanan tüm hak ihlallerinden fabrikanın üretim yaptığı Levi's'ın sorumlu olduğunun altını çizerek Türkiye ve dünyada direnişe destek veren herkese Levi's'a karşı harekete geçmeye çağırdı.

Urfa OSB'de bulunan Özak Tekstil'de maruz  kaldıkları hak gasplarına ve patron sarı sendika işbirliğine karşı çıkarak Öz İplik-İş'ten istifa eden ve BİRTEK-SEN'de örgütlenin işçilerin direnişi sürüyor. Barikat önünde açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve işçiler, Türkiye ve dünyanın her yerinde kendilerine destek verenlerden Levi's'a karşı harekete geçmeye çağırdı.

PATRON, JANDARMA İŞBİRLİĞİYLE GREV KIRICILIĞI
Tüm saldırı ve tehditlere rağmen işçilerin direnişini kıramayan patronun talimatıyla, Urfa'da eylem ve etkinlik yasağı getirilmişti. Valiliğin koyduğu yasak bugün sona ermesine rağmen Özak Tekstil fabrikasının sokağı jandarmayla yığıldı, sokağa barikatlar kuruldu. Direnen işçilerin fabrikaya yaklaşması engellenirken, Özak yönetiminin kendilerine verdiği listeye göre jandarma grev kırıcı işçilere barikatı açtı.

İŞÇİLER: BİZ GİREMİYORSAK GREV KIRICILAR DA GİREMEYECEK
Duruma tepki gösteren işçiler, "Eğer siz hukuksuz bir şekilde orayı kapatıyorsanız biz de burayı kapatıyoruz. Eğer bu fabrikanın hak arayan işçileri giremiyorsa, kimse girmeyecek. Grev kırıcılar da giremeyecek" dedi.

Barikatların önünde direnişi sürdüren işçiler sık sık, "İşçi işçiye ihanet etmez" sloganı attı. Kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen işçiler, "Karar bizim söz bizim" dedi.

JANDARMA İŞÇİLERE SALDIRDI, DARP ETTİ
İşçilerin barikatlar önünde oturma eylemine başladı. Bunun üzerine jandarma işçilere saldırdı. Saldırıda BİRTEK-SEN Örgütlenme Uzmanı Deniz Kar'ı gözaltına aldı. Gözaltı sırasında bir işçi de itilerek yere düşürüldü. Direnen işçiler jandarma saldırısına "İş, ekmek, özgürlük" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla oturma eylemini sürdürerek yanıt verdi. İlerleyen saatlerde BİRTEK-SEN Örgütlenme Uzmanı Deniz Kar serbest bırakıldı.

HEDEP MİLLETVEKİLİ FERİT ŞENYAŞAR'DAN DAYANIŞMA ZİYARETİ
İşçilerle dayanışmak için direniş alanına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar geldi. Şenyaşar, "Caddeyi kapatmaya hakkınız yok. Yaptığınız suçtur. Dünyanın neresinde bir işçi eyleminde caddeler kapatılıyor" dedi.

TÜRKMEN'DEN LEVİ'S'A KARŞI HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, direnen işçilerle barikatların önünde açıklama yaptı. Türkmen, günlerdir yaşanan tüm hak ihlallerini Levi's markasının yöneticilerine yolladıkları maillerle defalarca anlattıklarını aktardı. 8 gündür 450 direnişçi işçinin dünyanın gözü önünde her türlü haksızlığa, baskıya, zulme maruz kaldığını hatırlatan Türkmen, "Urfa Valiliği, sırf patronun talimatı ve isteği üzerine eylem yasağı getirdi. Burada fabrikanın önünde işçiler barışçıl şekilde haklarını ararken bize müdahale edildi, gözaltına alındık, işçi arkadaşlarımız darp edildi. Ve valilik yasağı bitmesine rağmen bugün yine fabrikanın bulunduğu sokağın hem girişinde hem çıkışında barikatlar kurulmuş. Jandarma tutmuş. Bir yasak kararı olmamasına rağmen direnişçi, hak arayan işçilerin fabrika önüne gitmesine izin verilmiyor, 'yasak' deniyor. Hak arayan işçiler bırakılmıyor fakat gözümüzün önünde patronun, yöneticilerin verdiği listeye göre grev kırıcı işçiler içeri alınıyor. Yani bütün Türkiye'nin önünde kolluk kuvvetleri Valiliğin emriyle patronunu adına, patronla işbirliğiyle grev kırıcılığı yapıyor. Buradan tüm Türkiye ve dünyada Özak işçilerinin sesini duyan, haklı mücadelesinin yanında olduğunu söyleyen herkese şu somut çağrıyı yapmak istiyoruz. Bu fabrika Levi'sa üretim yapıyor ve Levi's buradaki bütün hak ihlallerinden sorumludur. Buradaki kadın işçilerin taciz edildiği, baskıyla, tehditle, sendika değiştirmeye zorlandığını ve bu yüzden haksız yere işten atıldığına dair bütün hak ihlallerini herkese duyurduk. Ama buna rağmen hala Levi's markası bir sorumluluk almış ve müdahale etmiş değil. Bize destek verenlere şu çağrıyı yapıyoruz; bulunduğunuz her yerde, Türkiye ve dünyanın her yerinde Levi's'a karşı harekete çağırıyoruz."