21 Eylül 2024 Cumartesi

Türkiye'nin Viyana Başkonsolosluğuna siyah çelenk bırakıldı

Maraş ve Elbistan'da yaşanan 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrasında faşist AKP-MHP iktidarının deprem bölgesinde OHAL ilan etmesi ve arama kurtarma çalışmalarındaki ihmaller Viyana'da protesto edildi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Maraş merkezli deprem sonrası Türk burjuva devletinin bölgede OHAL etmesini Türkiye'nin Viyana Başkonsolosluğu önünde protesto etti. Eyleme sosyalist gençlik örgütü Young Struggle ve DTKM'de destek verdi.

Depremin yıkıcılığı ve can kayıplarının kötü bir tesadüf ya da kader olmadığı belirtilen eylemde faşist şef Tayyip Erdoğan'ın yaşanan bir dizi ihmali kendi sözleriyle itiraf ettiğinin altı çizildi. Eylemde yapılan konuşmada "Depremin olası siyasal sonuçlarının farkında olan diktatör Erdoğan, 3 ay süre boyunca OHAL ile öfkeyi bastırmak istiyor. Çok açık ki OHAL daha fazla baskı ve devlet terörü anlamına geliyor. Erdoğan OHAL ilan ederek bölgedeki dayanışmayı da ortadan kaldırmak istiyor" denildi.

Suriye'de depremden etkilenen şehirleri sömürgeci Türk devletinin hala bombaladığı da belirtilen konuşmada, sömürgeciliğin Kürt düşmanlığının deprem sonrasında dahi sürdüğü ifade edildi.

Eylemde yapılan konuşmada şunlar belirtildi:

"Bugün burada toplanmamızın nedeni Türk devletinin ve onun temsilcilerinin bölgede yaşanan deprem sonrasında can kayıplarından birinci derecede sorumlu olduğunu göstermekti. Bu yaşananlar ne kader ne de kötü bir tesadüf.

"Bu yıkımdan sorumlu olanlar istedikleri yasağı ilan etsinler. Biz hiçbir yasak dinlemeden, dünyanın her yerinden dayanışmayı daha fazla büyüteceğiz.

"Diktatör Erdoğan ve faşist Türk devleti asla depremden zarar gören insanlarla dayanışmamızı engelleyemez. Bildiğimiz tek ve doğru şey varsa o da dayanışmanın gücü ile tekrar ayağa kalkacağımızdır."

KOMİNTERN: ROJAVA'YA YAPILAN BOMBARDIMAN İNSANLIK SUÇUDUR
KOMintern temsilcisi Mack yaptığı konuşmada deprem bölgelerine yapılan hava saldırısının insanlık suçu olduğunu belirtirken, "NATO'nun ve Avrupa devletlerinin bu saldırılar karşısındaki sessizliği iki yüzlülüktür" dedi. Türkiye'de Kürtlerin, Alevilerin ve Hıristiyanların yoğun yaşadığı şehirlere yardımın gitmemesini ise Türk devletinin ırkçı ve faşist karakterinden kaynaklandığını söyleyen KOMintern temsilcisi Mack, herkesi deprem bölgesindekilerle dayanışmaya çağırarak konuşmasını sonlandırdı.

Yapılan açıklamanın ardından konsolosluğa siyah çelenk bırakıldı.