16 Eylül 2024 Pazartesi

Türkiye'de 6 kişide Batı Nil Virüsü tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü'nün Türkiye'de de ortaya çıktığını açıkladı. Hastalığın sivrisinek sokmasıyla bulaştığı, kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığı belirtilen açıklamada, "Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir" denildi.

Maymun çiçeği ve Batı Nil Virüsü dünyada yayılırken Türkiye'de de vakalar görülmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı, 6 kişide Batı Nil Virüsü görüldüğünü açıkladı.

İnsandan insana bulaşmayan, sivrisinek sokmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü belirtilen bakanlık açıklamasında, 2024 yılında 6 kişide virüs tespit edildiği belirtildi. Covid-19 salgınında olduğu gibi Sağlık Bakanlığı, vakaların hangi kentlerde görüldüğüne ilişkin bilgi vermedi.

Türkiye'de 2010 yılından itibaren Batı Nil Virüsü enfeksiyonu görüldüğü belirtilen açıklamada, "Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır" denilmekle yetinildi.

Açıklamada, virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80'inde herhangi bir belirti görülmediği, hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ise ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişme, bulantı-kusma ve ciltte dökülme görüldüğü kaydedildi. Hastanın iyileşme süresinin ise yaklaşık 1 hafta olduğu ifade edildi.

Bakanlık açıklamasında virüs bulaşan kişilerin, hastalığı başka bir ülke ziyaretlerinde mi kaptığı, yoksa Türkiye'de sivrisinek sokması sonucu mu oluştuğuna dair de bilgi yer almadı.