4 Ekim 2024 Cuma

Türkiye krizle boğuşurken Erdoğan: Afgan ekonomisini ayağa kaldırmak lazım

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aşkabat'ta düzenlenen EİT'nin 15. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle krizle sarsılıp dünya gündemine otururken, Afganistan ekonomisine ilişkin 'çözüm reçetesi' sunması dikkat çekti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle krizle sarsılıp dünya gündemine otururken, Afganistan ekonomisine ilişkin 'çözüm reçetesi' sunması dikkat çekti. Türkiye'de Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrası Türk Lirası'nda tarihi değer kaybı ve dövizde rekor yükseliş yaşanırken, Erdoğan, Afganistan ekonomisinin ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin, ülkeler ve bölge için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıklarının 30. yıl dönümünü tebrik etti.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nı daha çok sahiplenmeleri, reform sürecini devam ettirmeleri ve güçlü bir bütçeyle etkin kılmaları gerektiğine inandığını anlatan Erdoğan, sözlerinin devamında Afganistan ile ilgili konuştu. Erdoğan "Ciddi bir insani ve ekonomik krizle karşı karşıya bulunan Afganistan'da bir an evvel kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi önemlidir. Ülkenin tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak bir yönetim anlayışının geliştirilmesi ortak temennimiz ve hedefimizdir. Afganistan'da sağlık, eğitim gibi kritik sektörler dahil temel devlet yapılarının işler halde tutulması yönündeki çabaları destekliyoruz. Tüm bölgemizi etkileyecek bir mülteci krizinin önlenmesi için Afgan ekonomisinin ayağa kaldırılması gerekiyor" diye belirtti.