4 Ekim 2024 Cuma

Türkiye gelir eşitsizliğinde Avrupa'da ilk sırada

Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi'nin hazırladığı "Covid-19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu"na göre; Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke Türkiye.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan "Covid-19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu" açıklandı.

Yaklaşık 100 milyon insanı aşırı yoksulluğa itmiş olabileceği tahmin edilen Covid-19 salgınının yaratmış olduğu sosyal ve ekonomik tahribat; insanların yaşam ve çalışma koşullarını olumsuz etkileyerek, gelir eşitsizliğine ve yoksulluğun derinleşmesine neden oldu.

Pandemiden sonra küresel yoksulluğun önlenmesi için gerekli önlemler alınmazsa birçok ülkede yoksulluk ile ilgili ilerlemenin 3 ila 10 yıl geriye gideceği tahmin edilmektedir.

Dünya'da ve Türkiye'de artan gelir eşitsizliği ve yoksulluğu gözler önüne sermek amacıyla hazırlandığı kaydedilen raporda; gelir dağılımı, kişi başına düşen GSYH, yoksulluk, çalışan yoksulluğu, yoksulluk riski altında olanlar ve borçluluk düzeyi güncel veriler ışığında değerlendirildiği belirtildi.

"Covid-19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu"nda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

■ Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke Türkiye.
■ En zengin ile en yoksul arasındaki eşitsizlik 8,3 kata yükseldi.
■ Halk 1 yılda yaklaşık 1.500 Dolar fakirleşti.
■ Türkiye'de yoksul sayısı son 2 yılda yüzde 8,4 arttı.
■ Dünya'da çalışan yoksulluğu yüzde 9, Türkiye'de İse yüzde 14,4'ü buldu.
■ Salgın döneminde çalışan yoksul sayısı 7,7 milyonu geçti.
■ Her 10 kişiden 7'si borçlu, halk temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi.
■ Türkiye'de yoksulluk riski diğer ülkelere göre yüksek: Kadınların yoksulluk riski, erkeklerden fazla! Her 2 çocuktan biri yoksulluk riski altında.