16 Eylül 2024 Pazartesi

Türk ve İran devletinin Güney Kürdistan'a saldırılarında 425 kişi katledildi

İşgalci Türk devleti ve İran'ın Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarında 425 kişi katledildi. CPT,  1991 ila 2024 yılları arasında işgalci Türk devleti ve İran tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 170'den fazla köyün de boşaltıldığını açıkladı.

Toplumsal Barışı İnşa Timleri (CPT), akşam saatlerinde Süleymaniye'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, işgalci Türk devleti ve İran'ın Güney Kürdistan topraklarına yönelik işgal saldırılarının verileri paylaşıldı.

CPT, işgalci Türk devleti ve İran'ın saldırılarında 425 kişinin katledildiğini söyledi. Açıklamada, şunlar belirtildi: "Türkiye'nin saldırılarında 344 kişi yaşamını yitirirken 358 kişi de yaralandı. İran'ın saldırılarında ise en az 81 kişi yaşamını yitirdi, 62 kişi de yaralandı."

Saldırılar sonucunda 194 çocuk ve 204 kadının katledildiğini ifade eden CPT, 18 kişinin kimyasal nedeniyle katledildiğine dikkat çekerek, "Türkiye ve İran'ın saldırıları nedeniyle Kürdistan Bölgesi'nde 170'den fazla köy boşaltıldı" dedi.

CPT, "2015 yılında Türk ordusu, Kandil Dağı'nın Zergelê köyünü bombaladı ve 18 yurttaş yaşamını yitirdi. Bu, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik ilk SİHA saldırısı olarak ifade ediliyor. Türkiye ve PKK arasındaki barış sürecinin sona ermesinden sonra bu bombardımanlar başladı. Genel olarak, Kürdistan Bölgesi'ndeki sivil kayıpların yüzde 69'u Türkiye'nin hava saldırıları ve bombardımanları nedeniyle gerçekleşti" ifadelerini kullandı.