20 Eylül 2024 Cuma

Türk Metal'den grev kararı

Türk Metal Sendikası, 163 bini aşkın metal işçisini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi sürecinde MESS'le uyuşmazlık aşamasının sona ermesi nedeniyle grev kararı aldığını açıkladı.

Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül 2023'te başlayan ve 150 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, 22 Kasım 2023'te Türk Metal'in masadan kalkması üzerine kesilmişti.

Türk Metal Sendikası, yaptığı yazılı açıklamada grev kararı aldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, TİS görüşmelerinde o güne kadar yapılan 5 oturumda 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde üzerinde anlaşma sağlandığı, 33 ana madde, 47 ek madde, 3 geçici madde üzerinde ise anlaşma sağlanamadığı, anlaşma sağlanamayan maddelerde ücret artışı ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddelerin başta geldiği kaydedildi.

MESS'in uyuşmazlığın ardından 29 Aralık 2023'te teklifini yüzde 50'ye, 5 Ocak'ta ise yüzde 60'a çıkardığı kaydedilen açıklamada, bu tekliflerin de kabul edilmediği belirtildi. Resmi arabulucu sürecinde arabulucunun tarafları uzlaştıramadığı ve arabulucu raporunun 9 Ocak'ta sendikaya iletildiği kaydedildi.

"Türk Metal Sendikası, ülkemizin bir ekonomik darboğazdan geçtiğinin, artan enflasyon karşısında hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincindedir. Türk Metal, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını zedeleyen bu yaklaşımı kabul etmediğini kamuoyuna açıklamaktadır" denilen açıklamada, MESS'in uzlaşmaz tutumuna karşı iş yerlerinde yapılan uyarı eylemlerinden de sonuç alınamadığı kaydedildi.

Bu nedenle Türk Metal'in 9 Ocak 2024'te grev kararı aldığı ifade edilen açıklama, şöyle devam etti: "Türk Metal Sendikası artık sözün bittiği yerde, bıçağın kemiğe dayandığı noktadadır. Sendikamız bu süreçte, sözleşmede insan onuruna yaraşır bir ücret elde etmek için sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edecektir. Bu amaçla 11 Ocak 2024 Perşembe günü, MESS sözleşmesi kapsamına giren bütün işyerlerinde, tüm vardiya giriş çıkışlarında üyelerimiz tarafından protesto eylemleri ve basın açıklaması yapılacaktır. Sonuç alınamaması halinde, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere eylemlerimiz devam edecektir."

BİRLEŞİK METAL-İŞ: METAL SEKTÖRÜNDE GREV KAPIDA
Öte yandan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, yaklaşık 163 bin metal işçisi adına yürütülen grup TİS sürecinde uyuşmazlık aşamasının sona erdiğini ifade ederek, metal sektöründe grevin kapıda olduğunu belirtti. Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada, "51 fabrika, 12 il, 12 bin metal işçisiyle greve hazırız! İşveren sendikası MESS'in sözleşmede önerdiği teklifler, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda işçilerle alay etmek demektir" ifadeleri kullanılarak, 11 Ocak saat 11.00'da Taksim Elite World otelinde yapılacak basın toplantısına çağrıda bulunuldu.