23 Eylül 2024 Pazartesi

Türk-İş torba yasaya karşı bir çok ilde eylem yaptı

Türk-İş, torba yasa geri çekilinceye kadar eylem kararı aldı. Pek çok kentte eylem ve açıklamalar yapıldı, eylemlerin süreceği belirtildi. Mesai çıkışında işçiler, alkışlı protesto yapacak.

Meclis'te görüşmeleri devam eden 25 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki işçilerin kıdem tazminatının gasbının da yer aldığı istihdam paketine karşı eylemler sürüyor. Türk-İş bölge ve il temsilcilikleri pek çok kentte eylem ve açıklamalar yaptı. Eylemlerde, teklifin derhal geri çekilmesini isteyen Türk-İş'in merkezi açıklaması okundu.

İSTANBUL
Türk-İş, AKP'nin esnek ve kısmi çalışmayı da içeren torba yasa teklifine karşı Odakule İş Merkezi önünde eylem yaptı. Eylemde açıklamayı yapan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz" dedi. Eylemlerinin devam edeceğini vurgulayan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Bu akşam ülke genelinde mesai çıkışında alkışlarla bu paketi protesto ederek ilk mesajınızı vereceğiz" diye konuştu.

Esnek, güvencesiz, kuralsız çalışma şartlarına mücadelelerini vurgulayan Adnan Uyar, "Köleleştirme paketine karşı sesimizi bugün daha güçlü bir şekilde yükseltiyoruz. Çünkü sürdürdüğümüz mücadelede artık yalnız değiliz. İki gün önce Hak-İş ve DİSK ile açıklama yaptık. Esnek çalışmaya hayır dedik" diye konuştu.

Meclise teklifi sunan hükümete seslenen Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Gelin bu yanlıştan vazgeçin, arkanızda kötü bir miras bırakmayın" dedi. İstihdam paketini eleştiren Adnan Uyar, "Sizin derdiniz gercekten salgın koşullarında istihdamı artırmak mı? O zaman kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldırın. Emekçileri düşünüyorsanız ücretsiz izne çıkarılmayı engelleyin" diye konuştu.

Türk-İş'in mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyleyen Adnan Uyar, "Ama bugün ama yarın mutlaka hesabını sorarız. Bu akşam ülke genelinde mesai çıkışında alkışlarla bu paketi protesto ederek ilk mesajımızı veriyoruz. Köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz. Bu mücadele çocuklarımıza mutlu bir gelecek insanca yaşayacağı iş şartlarını sağlamak içindir" dedi.

ANKARA
Türk-İş, konfederasyon genel merkezi önünde yaptığı eylemde teklifin geri çekilmesini istedi. Açıklamada konuşan Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, "Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz" dedi.

Biçer, "Bu köleleştirme paketine karşı sürdürdüğümüz mücadelede artık yalnız olmadığımızı biliyoruz. İki gün önce Hak-İş ve DİSK ile ortak çalışma yaptık. Yaptığımız ortak açıklama ile Türkiye işçi sınıfının temel hakları söz konusu olduğunda, nasıl bir arada ve dayanışma içinde bir araya geldiğini gösterdik" dedi.

Bu yanlıştan vazgeçilmesini isteyen Biçer, emekçilerin dertlerine bir dert daha eklenmemesi gerektiğini söyledi. "Salgınla, geçim sıkıntısıyla, işsizlikle, doğal afetlerle başa çıkmaya çalışan emekçileri daha fazla germeyin" diyen Biçer, "Mesajımızın alınacağını ümit ediyoruz. Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz. Bu mücadele çocuklarımıza mutlu bir gelecek, insanca yaşayacağı iş şartlarını sağlamak içindir" dedi.

İZMİR
Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği üye işçilerle bir araya gelerek torba yasaya karşı eylem yaptı. Türk-İş Ege Bölge temsilciliği binası önünde yapılan eyleme Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve il yöneticileri de katılırken eylemde Türk-İş'e bağlı sendika şube başkanları ve yöneticileri yer aldı. "İşcilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşciyiz haklıyız kazanacağız", "Susma haykır tazminat haktır", "Şarter inecek bu iş bitecek", "Genel grev genel direniş" sloganların atıldığı eylemde açıklamayı Türk-İş Ege Bölge Başkanı Mürsel Öcal okudu. Öcal, "Adına istihdam paketi dedikleri esnekleştirme kuralsızlaştırma güvencesizleştirme yani kısacası köleleştirme paketine karşı sesimizi bugün daha güçlü bir şekilde yükseltiyoruz" dedi.

Bu düzenlemeyi TBMM'ye getirenlere, getirilmesine sebep olanlara yeniden seslenen Öcal, "Salgınla geçim sıkıntısıyla işsizlikle doğal afetlerle başa çıkmaya çalışan emekçileri daha fazla germeyin" diye konuştu.

BURSA
Bursa'da Fomara Meydanında toplanan Türk İş'e bağlı sendikalara üye işçiler sık sık, " Hükümet yasanı al başına çal, Vur vur inlesin hükümet dinlesin, İşçiye yasak patrona kıyak" sloganları atarken taşıdıkları dövizlerle de tepkilerini gösterdi. Türk-İş'in merkezi açıklamasını 8. Bölge temsilcisi Ruhi Biçer okudu.

ADANA
Adana'da, Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği TBMM Plan Bütçe Komisyon'unda görüşülmeye devam eden torba kanun taslağına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Bölge Temsilciliği Toplantı Salonu'nda bir araya gelen çeşitli iş kollarından çok sayıda işçi esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmayı yaygınlaştıracak tasarının geri çekilmesi için uyarıda bulundu.

Türk-İş'e bağlı sendika üyesi işçilerinin katıldığı eyleme Emek Partisi üyeleri de katılarak destek verdi. İşçiler sık sık, "Direne, direne kazancağız", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Direnen işçi asla yenilmez" sloganları attı.

Basın açıklamasını yapan Türk İş 4'üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, işçi sınıfının temel hakları söz konusu olduğunda Türk İş, DİSK ve Hak İş'in biraraya geldiğini de hatırlatarak köleleşme paketi olarak adlandırdığı yasa tasarısı geri çekilmezse daha ileri eylemler yapacakları uyarısında bulundu.

KAYSERİ
Türk-İş Kayseri İl Temsilciliği, mecliste görüşülen torba yasaya ilişkin Tes-İş Sendikası binasında şube başkanlarının katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada işçilerin yaşayacağı hak kayıplarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Açıklamayı okuyan Türk İş Kayseri İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İdris Güven, "Bu düzenlemeyi meclise getirenlere, getirilmesine sebep olanlara tekrar sesleniyoruz. Gelin bu yanlıştan vazgeçin" dedi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Türk-İş Bölge Temsilciliği önünde yapılan açıklamada konuşan Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç, paketi "köleleştirme paketi" olarak nitelendirdi. Paketin geri çekilmesini isteyen Karakoç, "Gerçekten salgın döneminde emekçileri mi düşünüyorsunuz? O zaman onların istekleri dışında ücretsiz izine çıkarılmalarını engelleyin, enerjinizi enerjinizi kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldırmak için harcayın" dedi.