23 Eylül 2024 Pazartesi

Türk-İş, asgari ücrette umudunu patronlara bağladı

Asgari ücret görüşmeleri 4 Aralık günü başlayacak. Görüşmeler öncesi açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, mücadele etmekten söz etmedi, patronlar ve hükümetten "tebessüm ettirecek" asgari ücret 'umut' etti.

Asgari ücret tespit komisyonu yarın toplanacak. İşçiler adına Türk-İş'in yer aldığı komisyon görüşmeleri öncesi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay açıklama yaptı.

Asgari ücret konusunda rakam vermekten kaçınan Atalay, 'umudu'nu patronlara ve Saray'a bağladı. Atalay açıklamada, "İşveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz" dedi.

'ADALETLİ BİR KOMİSYON DEĞİL'
Türk-İş Genel Merkezi'nde açıklama yapan Atalay, asgari ücret tespit komisyonunun yapısını eleştirdi. Atalay, asgari ücretin belirlenme sürecinin toplum tarafından bilinmediğini belirterek, asgari ücretin işçi, işveren ve hükümetten beşer kişinin olduğu 15 kişilik komisyon tarafından belirlendiğini, işveren ile hükümetin çoğunluğa sahip oldukları için istedikleri ücret rakamında anlaştıklarını söyledi. Atalay, "Bu sene yönetimle 'Biz bu komisyona katılmasak mı?' diye de düşündük. Bu komisyon adaletli bir komisyon değil. Toplumun bir kısmı bunu anlamıyor. 'Sendikalar isterse belirli bir noktaya getirir' diyor. Kamu sözleşmelerinde ya da özel sektör sözleşmesinde bir sürü yaptırım hakkımız var ama asgari ücrette böyle bir yaptırım hakkımız yok" iddiasında bulundu.

'BU ÜCRETLE GEÇİNİLMEDİĞİNİ HERKES BİLİYOR'
Halen yürürlükte olan net 2 bin 324 lira asgari ücretle 15 gün bile geçinmenin mümkün olmadığını söyleyen Atalay, "Komisyonda işveren ve hükümeti temsil eden üyeler, bugünden itibaren başlasınlar bakalım 2 bin 324 lirayla kaç gün idare edebiliyorlar? Onun için işveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz. Böyle bir rakamı getirirlerse masada onlarla birlikte hareket ederiz" diye konuştu.

Atalay, komisyondan talep edecekleri rakam konusunda Hak-İş ve DİSK yöneticileriyle 30 Kasım günü görüştüklerini söyledi, şu bilgileri verdi: "Dün de arkadaşlarımız uzmanlarıyla görüştü. Asgari ücrete dair 7-8 maddeden oluşan ilkeler belirlendi. Bununla ilgili yarın ortak bir açıklama yapacağız. Kafamızdan geçen bir rakam var. Komisyon üyeleri, önümüzdeki günlerde Hak-İş ve DİSK'in kanaatini de alıp kamuoyuna bunu açıklayacak."