22 Eylül 2024 Pazar

Türk devletinin işgal alanında DAİŞ'in Suriye lideri öldürüldü

ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracı işgal altındaki Efrin'in Cindirêsê ilçesinde "DAİŞ'in Suriye lideri" olduğu belirtilen Maher al-Agal'ı hedef aldı. 

Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunan Efrin'in Cindirêsê ilçesinde DAİŞ lideri öldürüldü.

Edinilen bilgilere göre, bir insansız hava aracı Cindirêsê ilçesine bağlı Xalta köyünde bir motosikleti hedef aldı. Saldırı gerçekleştirildiğinde kime ait olduğu bilinmeyen insansız hava aracının, ABD'ye ait olduğu Pentagon'dan yapılan açıklama ile netleşti.

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), hava saldırısında DAİŞ'in Suriye'deki üst düzey emirlerinden biri olan Maher al-Agal'ı öldürdüklerini duyurdu.

Yazılı açıklamada, hava saldırısının iki kişiyi hedef aldığı, Maher al-Agal'ın yanında bulunan bir DAİŞ emirinin de ağır yaralandığı bilgisi yer aldı. CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, "Bu saldırı, CENTCOM'un bölgeye olan sarsılmaz bağlılığını ve DAİŞ'in kalıcı yenilgisini teyit ediyor. CENTCOM bölgesel güvenliğe yönelik tehditlere karşı koymaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

BAĞDADİ VE EL KUREYŞİ DE İŞGAL ALANLARINDA ÖLDÜRÜLDÜ
ABD'nin İdlib ve diğer çete bölgelerinde gerçekleştirdiği operasyonlarda daha önce DAİŞ'in ilk lideri olan Ebu Bekir Bağdadi, daha sonra ise yerine geçen Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi öldürülmüştü. Hem Bağdadi hem de El Kureyşi, El Agal gibi Türk devletinin doğrudan asker bulundurduğu ve çetelerinin yer aldığı bölgelerde öldürüldü.

AGAL KİMDİR
Maher al Agal'ın Suruç katliamının talimatını veren, planlayan ve bombayı sınırdan geçiren kişi olduğu İçişleri Bakanlığı tarafından Suruç katliamı faillerinden olduğu ilan edilen Süleyman Al Agal tarafından gündemleştirilmişti. Süleyman Al Agal, amcasının oğlu Maher al Agal'a ilişkin, şu ifadelerde bulunmuştu: "Suruç patlamasının gerçekleştiği dönemde Abu Bara (K) Mahir El Aggal isimli şahsın sınır emiri olduğunu bilmekteyim. Emin olmamakla birlikte Suruç patlamasının talimatını bu şahsın verdiğini ve bombayı temin ederek bombanın sınır geçişine aracılık etmiş olabileceğini düşünüyorum."

İçişleri Bakanlığı 12 Ocak 2021'de yaptığı açıklamada, Süleyman Al Agal için "Suruç ve Sultanahmet patlamaları gibi birçok canlı bomba eyleminin planlayıcısı 'Abu Bera' Mahir El Agal ile birlikte hareket ettiği" ifadelerinde bulunmuştu.

Bunun üzerine Suruç İçin Adalet Platformu avukatları, mahkemeden Agal'ın dosyasının Suruç doyasına getirilmesini ve Agal'ın da aynı davada 'sanık' olarak yargılanmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti, sadece Agal'ın polis ifadesini dosyaya ekledi ve diğer talepleri reddetti.