20 Eylül 2024 Cuma

Turan Aktaş'ın direnişi 1483. gününde

1483 gündür direnen Turan Aktaş, kendisine defalarca işe iade sözü verildiğini ancak tutulmadığının altını çizdi. "Çünkü davamız Türkiye genelinde 744 kişiye emsal bir davaydı" diyen Aktaş; işini, aşını, ekmeğini, onurunu geri alana kadar direneceğini kaydetti.

CHP'li Şişli Belediyesinde çalışırken, eşit işe eşit ücret istediği için işten atılan, açtığı davaları kazanan, kendisine "işe iade" sözü verilen ancak her defasında tutulmayan Turan Aktaş'ın direnişi 1483. gününde. Aktaş'ın CHP'de oturma eylemi ise 101. gününde.

Aktaş, oturma eyleminin 100. gününde bianet'e direnişini anlattı. "Eşit işe eşit ücret" davası açtığı için Hayri İnönü dönemindeki belediye başkan yardımcısı Halil Özer'in, "git mahkemeye ver, kazan haklarını verelim" dediğini belirtti. Aktaş, "2019 seçimlerinden sonra Muammer Keskin geldi. Şişli Belediyesinin şirketi ve onun başkanı olan Eyüp Birgül, Keskin'in talimatıyla ya davadan vazgeçersin ya da işten attıracağım dedi. Vazgeçmedik. Çünkü davamız 569 kişiye, Türkiye genelinde 744 kişiye emsal bir davaydı" dedi.

Şişli'de 1483 gündür direnen Aktaş, "2021 eylül ayında Ankara CHP Genel Merkezine yürüyüş başlattık işçi arkadaşlarla. Yolda defalarca gözaltı yapıldı, işkence gördük. Düzce'ye gittiğimizde operasyon yaptılar, bizi İstanbul'a getirdiler. Ev hapsi aldım. İki arkadaşımın CHP Genel Merkezine yürüyüşü sürdü.  Ev hapsinden sonra tekrar CHP Genel Merkezine gittim Ankara'ya, bir sene orada kaldım. Defalarca CHP Genel Merkezinin şikayetleri üzerine Ankara polisi bizi yerlerde sürükledi, işkenceyle gözaltı yaptı. Bugüne bu şekilde geldik" ifadelerini kullandı.

CHP İl Başkanlığında oturma eylemi 101. gününde. Aktaş, "Burada eylemimiz devam edecek; işimizi, aşımızı, ekmeğimizi, onurumuzu geri alana kadar" dedi.

Muammer Keskin'in 3 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen belediye meclisinde "Turan Aktaş haklıdır, tek haklı sebeple direnen" dediğini hatırlatan Aktaş, işe alınmamasının tek nedeninin diğer işçilere emsal olması olduğunu belirtti. Aktaş, şöyle devam etti: "Geçen hafta yeni seçilen il başkanı Özgür Çelik, işimizi verme sözünü verdi. Ama buraya geldiğimizde karşımıza AKP'nin nöbetçi polisi çıktı, buradan çıkacaksınız yoksa zorla çıkarmak zorunda kalacağız diyerek tehdit etti. Ama çıkmadık. Buradayız. Ne yaparsanız yapın. Tehditleriniz beni korkutamayacak."