23 Eylül 2024 Pazartesi

Tur Assist'ten işten atılan Mesut Toprak: Kod 29 damgalayıcıdır

Kod 29 ile işten atılan Mesut Toprak, Tur Assist genel merkezi önünde eylem yaptı. Eylemde yaptığı konuşmada "Kod 29 damgalayıcıdır. Bu damgayla baş etmenin yolu, mahkeme mahkeme değil, fabrika fabrika işçi direnişinin ve politik kitle grevinin saflarını dizmek için dolaşmaktır. Tek bir işçiyi bile yalnız bırakmak yok" dedi.

Tur Assist'ten Kod 29 ile işten atılan Mesut Toprak, şirketin Şişli'de bulunan genel merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

"Ben Mesut Toprak Kod 29 ile Tur Assist firmasından işten atıldım. işimi geri istiyorum" pankartının açıldığı eylemde "Direne direne kazanacağız", "İş, ekmek yoksa direniş var" sloganları atıldı.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, İstanbul KHK'lılar Platformu ve Umut-Sen'in destek verdiği eylemde konuşan işten atılan Mesut Toprak, "Pandemi şartlarının ağırlaşmaya başladığı bir dönemde, 7 Eylül 2020 tarihinde tazminatsız ve bildirimsiz olarak Tur Assist tarafından Kod 29 ile işten atıldım" dedi.

Kod 29'un İş Kanununa göre "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" sergileyenlerin iş akitlerinin patronlar tarafından tek taraflı olarak feshedilmesiyle ilgili bir hüküm olduğunu hatırlatan Toprak, "Çalıştığım süre boyunca, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hiçbir davranışım olmamıştır. Buna rağmen işten atılmama bu gerekçe gösterildi" diye kaydetti.

Pandemi nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanmasına rağmen şirketlerin çalışanları işten çıkarmak için Kod 29'u kullandığının altını çizen Toprak, "Bu haksız durumu düzeltmek ve hakkım olanı alabilmek için mahkemeye başvurdum" dedi.

Toprak "İşçi sınıfının başındaki Kod 29, madde 25/2 belası büyüyor. Ücretsiz izin uygulaması kalıcılaşırken, belirli süreli iş sözleşmeleri yaygınlaşırken, emeklilik hakkı kaldırılırken ve kıdem tazminatı gaspı söz konusu iken hiçbir yükümlülük altına girmeden tazminatsız işten atmaların yöntemleri arasında da bu madde işverenin, firmaların, sermayenin silahı olarak öne çıkıyor" diye konuştu.

Patronların işçiyi seçeneksiz olarak mahkeme kapısına yolladığının altını çizen Mesut Toprak, "Mahkeme demek aylara, yıllara uzayabilecek bir süreç. Bu süreçte işsizlik maaşı, tazminat olmadan ve boynunuzda bir Kod 29 damgası ile yaşamaya çalışmak zorundasınız. Evet, Kod 29 damgalayıcıdır. Bu damgayla baş etmenin yolu, mahkeme mahkeme değil, fabrika fabrika işçi direnişinin ve politik kitle grevinin saflarını dizmek için dolaşmaktır. Tek bir işçiyi bile yalnız bırakmak yok" diye konuştu.