TÜMTİS: Kıdem tazminatımızdan elinizi çekin
Kıdem tazminatının AKP iktidarı tarafından gasp edilmesi girişimlerine ilişkin açıklama yapan TÜMTİS, "İşçilerin 84 yıllık hakkına göz dikilmesi, kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır. kıdem tazminatımıza dokundurtmayacağız" diye belirtti.
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Yönetim Kurulu, AKP iktidarı tarafından kıdem tazminatının fona devredilmesi planına ilişkin açıklama yaptı.
KIDEM TAZMİNATINA GÖZ DİKMEK FIRSATÇILIKTIR
Açıklamada, "Milyonlarca insanı etkileyen, onbinlerce insanın hastalanmasına ve binlercesinin de ölümüne neden olan salgın koşullarında bile, canla başla çalışan, alın teri döken işçilerin haklarının korunması ve genişletilmesi beklenirken; bırakın bu fedakârlığı ödüllendirmeyi, işçilerin 84 yıllık hakkına göz dikilmesi, kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır" diye belirtildi.
Kıdem tazminatı, işçiye bahşedilmiş bir yardım değil, emeğinin karşılığında hak kazandığı ancak ödenmesi sonraya bırakılmış ücret olduğu ifade edilen açıklamada, "İş güvencesi de sağlayan vazgeçilemez haklarından biridir. Ve hiç kimse bu hakkımızdan vazgeçebileceğimizi hayal dahi etmemelidir" diye vurgulandı.
Gündemde olan taslaklara göre kademeli bir geçiş öngörüldüğü, tazminat miktarı önce yarıya düşürülmek, sonrada bütünüyle kaldırılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Kademeli geçiş yapılacağı söylemi ile işçi sınıfının gücünün bölünmesi amaçlanmaktadır. Böylece, bir kısım işçinin 'beni kapsamıyor' düşüncesiyle mücadeleden uzak duracağı zannedilmektedir. Biz işçiler 'kademeli geçiş'in ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Sosyal Güvenlik Sisteminde de kademeli geçiş yapıp emeklilik yaşını yükseltmiş, mezarda emeklilik getirmişlerdi. Bugün sayıları 5 milyonu bulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunun sebebi de böyle bir 'kademeli geçiş' kazığıydı" diye kaydedildi.
'KIDEM TAZMİNATIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
İşçilerin kıdem tazminatından vazgeçmeyeceğini vurgulanan açıklamada, "Bugün 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatının 11 günlük bir bölümünü ya da işveren payını yüzde 4'e düşürerek fona devretmeye çalışıyorlar. Yani işverenin yüzde 8,33 olan payını yüzde 4'e düşürmek istiyorlar. Bununla kalmayıp işçinin ücretinden de kesinti yapmayı planlıyorlar. Mevcut düzenlemede kıdem tazminatı işten çıkarılan işçinin son ücreti üzerinden ve bütün sosyal haklar eklenerek hesaplanıp ödenirken getirilmek istenen düzenleme ile bu da ortadan kaldırılmaktadır. Ve düzenlemeye göre; 56 yaşına kadar fondan hiçbir ödeme yapılmayacaktır" diye belirtildi.
Açıklamada, "Patronlar için hazırlanan 100 milyarlarca liralık yardım paketleri yetmemiş olacak ki şimdi de kıdem tazminatlarımıza göz dikiyor, patronlara peşkeş çekilecek yeni bir fon yaratmaya çalışıyorlar. İşsiz kalan işçiler için kurulan işsizlik fonunda biriken 133 milyar lirayı patronlara destek fonu haline getirdikleri gibi şimdi de kıdem tazminatı fonu adıyla işverenlere yeni bir arpalık yaratmaya çalışıyorlar" denildi.
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş'in yaptıkları açıklamalarda kıdem tazminatının işçi sınıfının kırmızı çizgisi olduğunu ilan ettiğini hatırlatan TÜMTİS, "Bu nedenle ne hükümet ne de işveren kuruluşları son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkımıza yönelik bir girişimde bulunmamalıdır" diye uyardı.
TÜMTİS açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Hiçbir sendika ya da konfederasyon, işçilerin bu kadar önemli bir kazanımının ortadan kaldırılmasına sessiz kalma, bu saldırıyı destekleme gafletine düşmeyecektir. Aksi tutum açık bir ihanet ve silinmemek üzere alınlarına sürülmüş kara bir leke olarak kalacaktır.
"Konfederasyonumuz Türk-İş'in oybirliği ile alınmış bir genel kurul kararı vardır. Bu karar doğrultusunda Türk-İş, tüm konfederasyonlara çağrı yapmalı ve kıdem tazminatı hakkımızın gaspına izin vermeme mücadelesine öncülük etmelidir. Taslağın gündeme gelmesini beklemeden, derhal harekete geçilmelidir.
"Konfederasyon ayırımı yapmaksızın tüm sendikalara kıdem tazminatı hakkımıza yönelik böylesi bir saldırı karşısında omuz omuza mücadele çağrısı yapıyoruz. Salgın günlerinde hiç ara vermeden fedakârca çalışmaya, üretmeye devam eden işçi sınıfı, kıdem tazminatı hakkını korumak için de aynı fedakârlık ve kararlılıkla mücadeleye atılmaktan çekinmeyecektir."