21 Eylül 2024 Cumartesi

TÜMTİS: Hükümet salgını önlemek istiyorsa işyerlerini tatil ilan etsin

"Evde kal" çağrısının işçi ve emekçileri kapsamadığını kaydeden TÜMTİS, iktidarı işçi ve emekçileri düşünecek kararlar vermesi için uyardı.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), tüm dünya koronavirüsle mücadele ederken, özellikle hayatın yükünü omuzlarında taşıyan işçi ve emekçiler için ciddi ve somut tedbirler alınmadığını kaydetti.

Yetkililer ve bürokratların "hayat eve sığar" sloganı eşliğinde halka kendi OHAL'ini ilan etme ve evde kalma çağrısının hatırlatıldığı açıklamada, medyatik isimlerin de sosyal medya üzerinden bu çağrıya katıldığı belirtildi. Ancak işe gitmemesi, evde kalması halinde parasız, tazminatsız kapısız önüne konulacak olan işçi ve emekçiler için "evde kalmak" ya da "hayatı eve sığdırma"nın mümkün olmayacağı belirtilen açıklamada, işçilerin çalışmaya zorlandığı kaydedildi.

TÜMTİS'in açıklaması şöyle devam etti:

"İktidar sorumluluk almalı, acil ve zorunlu işlerin yapıldığı işyerleri dışında diğer tüm işyerlerinin faaliyetlerini durdurarak çalışanlarını ücretli izne çıkarma ve ücretlerinin devlet tarafından karşılanması kararı vermelidir.

'İŞSİZLİK FONU İŞVERENLERE DEĞİL İŞÇİ VE EMEKÇİLERE HARCANMALI'
"Ülkemizde de işçinin ücretinden kesilen paralarla oluşturulan işsizlik fonunda birikmiş 130 milyar lira bulunmaktadır. Hükümet, işçilerin maaşında kesilen primlerle oluşan işsizlik fonunda birikmiş olan bu parayı, işverenlere peşkeş çekmekten, işsizlik fonunu işverenler için kaynak olarak kullanmaktan vazgeçmeli; ücretli izne çıkarılan işçilerin ücretlerinin bir bölümünü bu fondan karşılamalıdır.

"Hükümet salgını önlemek istiyorsa, işyerlerini tatil etmeli, çalışanların ücretlerinin yüzde 80'inin devlet tarafından ödenmesine, geriye kalanının işverenler tarafından karşılanmasına karar veren İngiltere, işten çıkarmayı yasaklayan, işyerlerinin iflasını engelleyecek tedbirler alan Fransa gibi cesur kararlar vermelidir."

'İŞTEN ÇIKARMA, ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI YASAKLANMALIDIR'
İktidarın, sendikaların ve emek örgütlerinin çağrılarına kulak vermek yerine patronların çıkarına paketler hazırlamaktan vazgeçmesini kaydeden TÜMTİS, "İşten çıkarma, ücretsiz izin uygulaması yasaklanmalıdır. Zorunlu ve acil işlerin yapıldığı işyerleri dışında tüm işyerleri tatil ilan edilmelidir. Tatil edilen işyerlerinde çalışanların ücretlerinin önemli bir bölümü İşsizlik Fonunda biriken para da kullanılmak suretiyle devlet tarafından karşılanmalı, geriye kalan işverenler tarafından ödenmelidir."