20 Eylül 2024 Cuma

Tüm Bel Sen: Yerellerde kaybettikleri için algı oluşturuyorlar

Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, "Yerel yönetim çalışanları ve sendika üyesi binlerce emekçi, idarenin baskı ve zoru üzerinden kalkar kalkmaz sendikal hak ve özgürlüklerin savunucusu sendikamız Tüm Bel Sen'e kendi iradeleri ile hızla üye olmaya başlamışlardır" diyerek AKP'ye yakın sendikaların algı oluşturmaya çalıştığını belirtti.
Tüm Bel Sen Merkez Yürütme Kurulu, birçok belediyede binlerce kamu emekçisinin geçmişte zorunlu bir şekilde üye oldukları sendikalardan istifa etmesine ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Yüksek Seçim Kurulu'nun KHK'li seçilmişlere mazbata verilmeyeceği yönündeki karına ilişkin tartışmaların sürdüğünü belirterek, "25 yıldır yerelde ve genelde siyasi iktidarların memur örgütlenmesi olarak idarenin emir ve talimatlarıyla kurulan, kısa sürede şişkin üye sayısına ulaşan ve hatta yine AKP'nin emriyle emek alanını temsilen uluslararası toplantıların katılımcısı olarak atanan yandaş sendika, AKP'nin kaybettiği yerellerde baskı ve şantajla üyelerinin istifaya zorlandığı konusunda avaz avaz bağırmaya başladı" dedi.
 
'KAMUOYUNDA ALGI OLUŞTURMAYA BAŞLADILAR'
 
Yerel seçimler sonrası AKP'ye yakın sendikaların üyelerinin zorla sendikalarından istifa ettirildikleri gibi açıklamaların yapıldığını hatırlatan Bozkurt, "Yerel yönetim çalışanları ve sendika üyesi binlerce emekçi, idarenin baskı ve zorun üzerinden kalkar kalkmaz gerçek emek örgütü, sendikal hak ve özgürlüklerin savunucusu sendikamız Tüm Bel Sen'e kendi iradeleri ile hızla üye olmaya başlamışlardır. Bu durum gücünü özellikle yerel yönetimlerde kaybeden yandaş sendika, zora sokmuş ki hemen karalama kampanyası ve asılsız iddialarla kamuoyunda algı oluşturmaya başlamışlardır" ifadelerini kullandı.
 
2003-2018 YILLARI ARASINDA KESK YÜZDE 50 ORANINDA ÜYE KAYBETTİ
 
Bozkurt, 4688 sayılı kamu sendikaları kanununun yürürlüğe girmesinin ardından sendikaların üye sayısı konusundaki tespitin her yıl 15 Mayıs tarihi itibari ile Bakanlık tarafından açıklandığını hatırlatarak, 2003 yılı ile 2018 yılı üye sayıları arasında yaşanan gerilemeye dikkat çekerek, şunları söyledi: "KESK'in üye sayısı 2003 yılında 295 bin 830 iken, 2018 yılında 146 bin 287'ye düşmüş. Tüm Bel Sen'in 2003 yılında 28 bin üye sayısı varken, 2018 yılında bu sayı 18 bin 794'e düşmüş. Memur Sen 2003 yılında 98 bin 146 üyeye sahipken 2018 yılında bu rakam 1 milyon 10 bin 298'e yükselmiş. Bem Bir Sen ise 2003 yılında 7 bin 256 üye sayısına sahipken, 2018 yılında bu rakam 69 bin 633 üye sayısı ile artış göstermiş. Verilen rakamlara göre Memur Sen'in üye sayısı yüzde 1437,1 oranında yine Bem Bir Sen ise yüzde 514,6 oranında üye sayısı artmıştır. KESK yüzde 50,5 oranında, Tüm Bel Sen ise yüzde 33,9 oranında üye kaybetti."
 
'YANDAŞ SENDİKADAN İSTİFA EDENLERE 'DAVAYA İHANET' DEMİŞTİ'
 
Bozkurt, bu rakamlara bakıldığında, kamu idaresinin en üst makamı olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın önce il başkanları toplantısında yandaş sendikadan istifa edenleri "davaya ihanetle" suçladığını hatırlattı. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzlerce belediye emekçisi haksız hukuksuz bir şekilde bir gecede işten atılırken bu sözde sendikacıların iş güvencesinden, haktan, hukuktan yana bir tek açıklaması dahi var mıdır? Bırakın bu hukuksuzluklara karşı durmayı tam tersine kayyumlarla kol kola işyerlerini gezerek emekçileri işten atma tehditleriyle zorla üye yapan bu sözde sendika ve yöneticileri değil midir?"
 
'EMEKÇİLER ÖZGÜRLÜKLERİNDEN VAZGEÇMEYECEK'
 
Emekçilerin hak ve özgürlükleri noktasındaki tavizsiz tutumundan  vazgeçmeyeceğini belirten  Bozkurt, "Emekten yana gerçek bir demokrasinin, laikliğin, adaletin ve toplumsal barışımızın ülkenin her notasında yaşandığı bir siyasi iklim ve siyaset dilinin oluşması için, çocuklarımızın güvenle büyüyeceği, yaşam kaygısının olmadığı, aydınlık yarınlar düşüyle özgürlüklerimiz için örgütlenerek birlikte güçlü olmaya davet ediyoruz" dedi.