23 Eylül 2024 Pazartesi

'TÜİK'in asgari ücret rakamı işçi sınıfının beklentisini karşılamıyor'

TÜİK'in Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na önerdiği aylık aylık 2 bin 324 TL'ye tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in açıkladığı rakamın Türkiye'nin gerçekliğini yansıtmadığını, işçi sınıfının beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme toplantısının üçüncüsünü Türk-İş'in ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleştirdi.

Toplantıda, TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olmasını önerdi.

ÇERKEZOĞLU: TÜİK'İN İŞÇİ SINIFININ BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMADI
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in açıkladığı rakamın Türkiye'nin gerçekliğini yansıtmadığını, işçi sınıfının beklentilerini karşılamadığını söyledi. Rakamın son derece yetersiz olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Şöyle ki; TUİK yaptığı hesapları bir işçinin bir ay yaşayabilmesi için gerekli asgari tutar olarak hesaplıyor, tek bir işçi üzerinden yapıyor. Oysa ki asgari ücretin tanımı işçinin ailesiyle birlikte geçinme ücretidir. Yani ülkenin güncel koşullarını göz önüne alarak işçinin ailesiyle geçineceği ücret olarak belirlenmelidir" diye belirtti.

Uluslararası standartlar, BM kararları, Avrupa Konseyi, ILO Sözleşmesinin de asgari ücreti böyle tanımladığını hatırlatan Çerkezoğlu, "Bir işçi ücreti, TUİK'in yaptığı haliyle düşünüldüğünde DİSK'in 2021 yılı asgari ücret için önerdiği 3800 TL rakamını teyit etmektedir" dedi.

Çerkezoğlu, "Bu nedenle biz Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na asgari ücretin bir işçinin ailesiyle birlikte geçinecek bir ücret ve temel ilkeler olarak açıkladığı büyümeden payını alan, enflasyon, dolar, altın fiyatları karşısında değeri tümüyle vergi dışı bırakılan, kesin yükü hazineden karşılanan asgari ücret belirleme çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Çerkezoğlu, asgari ücretin net 3800 TL olması için birçok ilde Bölge Çalışma Müdürlükleri önünde basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

TÜRK-İŞ: TÜİK'İN ÖNERİSİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR
Türk-İş ise yaptığı açıklamada "TÜİK'in açıkladığı rakamın sadece bekar bir işçi için geçerli olduğuna dikkati çekeriz. Mevcutta aylık 2 bin 324 lira olan asgari ücretle geçinilmediğini işverenler de hükümet de gayet iyi biliyor. Görüşmelerin başından beri dile getirdiğimiz insan onuruna yakışır bir ücret. Bunu savunmaya devam ediyoruz. TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlar, maalesef çalışanların beklentilerinin altında kaldı" denildi.