20 Eylül 2024 Cuma

TÜİK şaibeli verileriyle milyonların ekmeğiyle oynuyor

TÜİK'in şaibeli verileriyle milyonların ekmeğiyle oynamaya devam ettiğini belirten DİSK-AR, TÜİK'in madde fiyat listesini açıklamadığını söyledi. DİSK-Ar, en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonunun yüzde 113,1 olduğunu, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonunun ise yüzde 52,4 oranında kaldığını belirtti.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), memur ve memur emeklilerinin aylıklarını belirleyen TÜİK'in enflasyon oranlarına tepki gösterdi. Açtıkları davayı kazanmalarına rağmen TÜİK'in yargı kararlarını uygulamadığını ve madde fiyat listesini açıklamadığını belirten DİSK-AR, TÜİK verilerine göre TÜFE'deki değişimin 2023 Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 2,93, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 53,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77 olduğunu belirtti.

'YOKSUL GELİR GRUBU GIDA ENFLASYONU YÜZDE 113,1'
Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecen altı aylık tüketici enflasyonunun ise yüzde 37,6 olduğu belirtien açıklamada, "TÜİK, şaibeli verileriyle milyonların ekmeğiyle oynamaya devam ediyor. TÜİK, Aralık 2023 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 72 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. Madde fiyatları halen karartılmış durumda. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor. Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir. Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK'in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz. Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 72 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 88,4 oldu. Üçüncü yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 82,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 94,1 ve en yoksul yüzde 20'lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 113,1 olarak gerçekleşti" denildi.

'YÜKSEK GELİR GRUBU ENFLASYONU DAHA DÜŞÜK HİSSEDİYOR'
Yüksek gelir gruplarının daha düşük enflasyon hissettiği belirtilen açıklamada, "Dördüncü (yüksek) yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 68,9 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 52,9 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 113,1 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 52,4 oranında kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor. Öte yandan son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark açılmaya başladı. Aralık 2005'te TÜFE'yle aynı seyreden gıda fiyatları endeksi Aralık 2023'te TÜFE'nin 816 puan (yüzde 43,8) üstüne çıktı" ifadeleri yer aldı.