TÜİK önünde protestolar
TÜİK'in sahte enflasyon oranları baz alınarak işçi ve emekçilerin açlık ve yoksulluğa mahkum edilmesi birçok kentte TUİK önünde protesto edildi. İktidar ve yandaş Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmesine dikkat çekilen açıklamada, insanca yaşanacak bir ücret için mücadelenin yükseltileceği kaydedildi.
TÜİK'in gerçekleri yansıtmayan enflasyon oranı birçok kentte protesto edildi. Yoksulluk her geçen gün artarken, iktidarın yandaş sendika Memur Sen'le işçi ve emekçiler açlık ve işsizliğe mahkum ettiği vurgulandı.
ZONGULDAK
KESK'e bağlı BES, TÜİK Zonguldak Bölge Müdürlüğü'nün önünde eylem düzenledi. Basın metnini okuyan Hayri Anıl Çetin, kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, emeklilikte yaşa takılanların talepleri karşılanırken adil bir ek gösterge sisteminin hayata geçirilmesini, emeklilik yaşında kademeli artış uygulamasına son verilmesini en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istedi. "Çalışırken aldığımız her türlü ek ödemeyi emekli maaşlarımıza dâhil edin. Kamuda en düşük maaşı yoksulluk sınırına yükseltin. Kamuda güvencesiz çalışma biçimlerini yaygın hale getirip seçim dönemlerinde sözleşmeli çalışanları kadroya alacağız diyerek aklımızla dalga geçmeyi bırakın. Vergi dilimi soygununa son verin vergide adaleti sağlayın" diyen Çetin, ne TÜİK'in sahte enflasyonuna ne de Memur Sen'in satış sözleşmesine teslim olacaklarını söyledi.
İZMİR
KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Ne Memur-Sen'in satış sözleşmesi ne TÜİK'in sahte enflasyonu, insanca yaşayacak ücret istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Satış sözleşmesi değil gerçekten görevli TİS düzeni", "TÜİK'in enflasyonu değil sokak enflasyonu gerçek", "Ev sahibi lirayı yüzde 250 artırdı" ve "Güvenilir bir TÜİK istiyoruz" dövizleri taşındı. Açıklamada, "Sadaka değil insanca bir ücret istiyoruz", "TÜİK yalan yoksulluk gerçek" ve "Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz" sloganları atıldı.
Açıklama yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 8 zam oranının altına imza atan Memur Sen ve yine gerçeği yansıtmayan talimatla açıklanan enflasyon oranlarının emekçileri mağdur ettiğini kaydetti. Güven, "TÜİK Özerk bir Kurum olmalıdır, sözleşmeli personel insanca yaşanabilecek bir ücretle kadrolu olması ve görevde yükselme -unvan değişikliği haklarının verilmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
ANTALYA
KESK Antalya Şubeler Platformu, TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon verilerine göre; memur ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 16,50, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının ise yüzde 15,40 olmasına tepki göstererek, "İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz" dedi.
Antalya Tüm Emekli Sen, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Sendika yönetici ve üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan Antalya Tüm Emekli Sen Başkanı Bilge Toros, "Emekliler olarak, insanca yaşamak istiyoruz. Biz emekliler, hakkımızı istiyoruz. Bilimsel verilere göre hesaplanan, yoksulluk sınırının üzerinde maaş istiyoruz. Haklarımızı alıncaya, insanca yaşam talebimiz karşılık buluncaya kadar, eşit, özgür, demokratik bir ülke ve barış içinde yaşayacağımız bir Türkiye için mücadelemiz sürecek" dedi.
Açıklama sonrası emekliler, çadır kurup, hayat pahalılığına karşı çorba dağıtıp verilen zam oranını protesto etti.
İSTANBUL
Tüm Emekli-Sen, Kadıköy İskelesi'nde açıklama yaptı. "Emeklilik lütuf değil haktır, açlık sınırı altında emekli maaşı kabul etmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Emekliden dolaylı vergi yerine umut yok kesseniz", "Birlikte mücadeleye! Emek adalet özgürlük için", "Pazar arabamız emeklinin örgütlü çabasıyla dolacak" dövizleri taşındı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Sol Parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada sık sık "AKP zammını al başına çal" ve "TÜİK şaşırma sayıları aşırma" sloganlarının atıldı. Elektrik, su faturalarının yakıldığı eylemde, açıklamayı Tüm Emekliler-Sen adına Rahim Noz yaptı.
TÜİK'in sarayın istatistik kurumu haline geldiğini belirten Noz, "Oysa pazardaki, piyasadaki gerçek pahalılık hem emeklileri hem de emekçileri buldozer gibi eziyor. Yalan ve sahte enflasyon oranına göre maaşları belirleyenler de bu gerçeği zaten biliyorlar. Büyük gürültülerle yapılan yüzde 41 üzerine cebimizden yüzde 141 daha gitti. Altı ayda yüzde 100 daha fakirleştik" ifadelerini kullandı.
"Sahte yüzdelik maaşlarınızı alın başınıza çalın" diyen Noz, bilimsel verilere göre maaşlar istediklerini belirterek, taleplerini sıraladı.