22 Eylül 2024 Pazar

TTK gazetecileri sansür yasasıyla tehdit etti

Amasra'da devlete ait TTK'ya bağlı maden ocağında 30 işçinin katledildiği kazanın ardından açıklama yapan TTK Genel Müdürlüğü, "dezenformasyon" yasasına sığındı. İşçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ilişkin haber yapanları tehdit etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, yapılan haberleri "dezenformasyon" diye nitelendirerek tehditler savurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı TTK'a ait Amasra'daki maden ocağında şu ana kadar 30 işçi yaşamını yitirdi. 11 işçinin halen madende olduğu belirtilirken, gelen bazı bilgiler bu işçilerin de cansız bedenlerine ulaşıldığı şeklinde.

2019 yılında Sayıştay tarafından hazırlanan haberde ulaşılan -300 kotta çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı uyarısında bulunulmasına rağmen önlem alınmadı. Ayrıca raporda, emekliye ayrılan işçilerin yerine yenilerinin alınmaması nedeniyle yaşanan arızalar çoğu zaman hızla giderilmediği için madendeki işçilerle saatlerce iletişim kurulamadığı bilgisi yer alıyor.

Madende yaşanan patlamanın ardından hiçbir paylaşım yapmayan TTK, haberlerin ardından açıklama yaparak, gerçekleri ortaya çıkaran gazetecileri tehdit etti.

TTK açıklamasında, "Bazı basın yayın organlarında yer alan 'Eksi kotlarda yüksek metan gazı' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur" denildi.

2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna ilişkin haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazının, "Çalışılan ortamdaki havadaki yüksek metan gazı tespit edildi" şeklinde lanse edildiği belirtilen açıklamada, "Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır" denildi.

TTK'nın açıklamasında patlamanın kaynağına ve yaşamını yitiren işçilerle ilgili hiçbir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti.

Haberlerin gerçeği yansıtmadığı öne sürülen TTK açıklamasında, haberi yapanlar, AKP-MHP oylarıyla önceki gün Meclis'ten geçirilen "dezenformasyon yasası" olarak tanımlanan sansür yasasıyla da tehdit edildi. Açıklamada, "Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir" denildi.