EMEK
TTB ve SES: Anayasa Mahkemesi kararı derhal uygulansın
AYM'nin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarına ilişkin iptal kararına ilişkin ortak basın toplantısı düzenleyen TTB ve SES, "Anayasa Mahkemesi'nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin iptal kararının gerekleri ivedilikle yerine getirilmelidir" dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Anayasa Mahkemesi'nin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarına ilişkin iptal kararına ilişkin ortak basın toplantısı düzenlendi.TTB Merkez Konsey binasında gerçekleştirilen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, SES Genel Sekreteri Dr. Pınar İçel, Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç ve güvenlik soruşturması nedeniyle 1.5 yıldır ataması gerçekleştirilmeyen Dr. Karer Yurtdaş ile CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker katıldı.
Basın açıklamasında konuşan okuyan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, "Anayasa Mahkemesi'nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin iptal kararının gerekleri ivedilikle yerine getirilmelidir" diye belirtti.
Adıyaman, "Anayasa Mahkemesi (AYM), 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun memurluğa alınma şartlarını düzenleyen 48. maddesinin 8. bendini iptal etti. İptal edilen kural, OHAL ilanı sonrasında getirilmişti ve bütün kamu görevlerine atanacaklar yönünden 'güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmasını' öngörmekteydi" dedi.
OHAL kararnamesi ile kamuda işe alınacaklara yönelik güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının başlamasıyla birlikte hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma hakkının engellenmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Adıyaman, "Güvenlik soruşturması olumlu gelmeyen hekimlere önce devlet hizmeti yükümlülüğü muafiyeti verilmemiş, yürüttüğümüz mücadelelerin sonucunda, 'olumsuz' aldıktan 450 gün sonra devlet hizmeti yükümlülüğünün kaldırılmasına torba yasanın ünlü 5. maddesi ile karar verilmiştir" diye kaydetti.
Adıyaman konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kamu kurumlarında mülakatla ya da açıktan atamalarla yapılan işe alımlarda donanım ve gerekli özellikler itibari ile uygun olan başvurucuların elenmesi güvenlik soruşturmasının etkin bir eleme yöntemi olarak işlediğini ortaya koymaktadır. Güvenlik soruşturması ayrıca valilikler tarafından sözleşme dönemlerinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olmayan aile sağlığı merkezi çalışanlarına, uzmanlık eğitimini tamamlamış atama bekleyen uzmanlara, kamu içinde yer değiştirmek isteyen tüm çalışanlara da uygulanmaktadır.
"Olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmalarına açılan davalarda, suçun şahsiliği, masumiyet karinesi, kişisel verilerin gizliliğinin korunması gibi pek çok hukuk ilkesinin ihlal edilmesinin yanı sıra çalışma, örgütlenme, gösteri yapma ve düşüncelerini ifade etme gibi pek çok hakkın kullanılmasının güvenlik soruşturmasında olumsuz değerlendirildiği görülmüştür.
"Toplumsal yaşamda derin etkileri olan bu uygulamanın kaldırılması için Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak verdiğimiz hukuksal ve fiili mücadelenin de sonucunda ortaya çıkan AYM iptal kararı tüm toplumu ilgilendirmekte ve kamu görevinde güvenlik soruşturması uygulamasına son vermektedir."
AYM'nin iptal kararından sonra konuya ilişkin olarak yeni düzenlemelerin yapılmasını, yürütme ve yargı organlarının işlevleri yönünden gerekli adımlarının ivedilikle atılmasını isteyen Adıyaman, bu kapsamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
-Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun, 657 Sayılı Kanunun 48. maddesinin diğer şartlarını taşımakla birlikte 8. bendi gerekçe gösterilerek atamalarını yapmadığı hekimleri yeni bir başvuruya ihtiyaç olmaksızın derhal ataması, sözleşmesini feshettiği hekimleri görevlerine iade etmesi, güvenlik gerekçesi ile görevine başlatmadığı tüm sağlık çalışanlarını görevine başlatması ve açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin özlük haklarını karşılaması gerekmektedir.
-AYM tarafından iptal edilen 657 Sayılı Kanunun 48/8. Maddesi kapsamında güvenlik ve arşiv araştırması yapılmasına yönelik uygulama işlemlerine derhal son verilmelidir.
-657 Sayılı Kanunun 48/8. Maddesi kapsamında kamu görevine atamama işlemlerine karşı açılan davalarda İdare Mahkemeleri tarafından ivedilikle iptal kararları verilmelidir.
-Herhangi bir çabaya gerek olmadan güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle işine ve uzmanlık eğitimine başlatılmayan tüm sağlık emekçilerinin derhal işe başlatılması, dava süreci devam eden idare mahkemelerinin derhal iptal kararı vermesi gerekmektedir. Bununla birlikte isteyen sağlık emekçileri devam eden mahkemelerine ve Bakanlığa, AYM'nin belirtilen kararının hayata geçirilmesi ve derhal işe başlatılmak için başvurabilirler.