5 Ekim 2024 Cumartesi

TTB UDEK: Birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz

Türkiye'de Covid-19 pandemisinin birinci dalgasının üçüncü pikine doğru hızla gidildiğine dikkat çeken TTB UDEK Koronavirüs Çalışma Grubu, "Salgın hala kontrol altında değil" dedi.

Türk Toraks Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği'nin bileşeni olduğu TTB UDEK Koronavirüs Çalışma Grubu, Sağlık Bakanlığı'nın dün açıkladığı vaka sayılarına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye, Sağlık Bakanlığı'nın dün açıkladığı rakamlara göre 18 bin 912 yeni vakayla dünyada 7. sıraya yerleşti. Türkiye'de son 24 saatte 73 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz birkaç haftadır Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı azalma göstermekteyken tekrar artmaya başladı.

Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, "Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortadadır" denildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAPANMA ZAMANI
Açıklamada, "Şimdiye kadar olan 'aç-kapalarla' neredeyse bir yıldır kapalı olan sosyal ve ekonomik hayata karşın, 'toplumun tüm kesimlerini içeren, ülkeye giriş çıkışlarda ciddi tedbirlerin alındığı, her tür denetimin herkese eşit olarak uygulandığı, toplumun hiçbir kesiminin kenarda unutulmuş hissetmediği, nakit gelir desteğiyle sürdürülebilir bir kapanma' öneriyoruz. Bu kapanma süresi bilimsel verilere dayanılarak, konuyla ilgili kurumlar ve sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir" diye kaydedildi.

HIZLI AŞILAMA ZAMANI
Türkiye ilk üç günde 650 binden fazla kişiyi aşılayabilmiş sağlık çalışanlarına sahip bir ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yeterli sayıda ve çeşitlilikte aşı sağlandığı takdirde hızlı aşılama ile toplumdaki hastalık yükü azaltılabilir. Aşılama hızını artırmak zorunda olduğumuz açıktır. Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır" diye belirtildi.