4 Ekim 2024 Cuma

TTB: Tüm sağlık emekçileri acil aşılanmalı

TTB, Sağlık Bakanlığı'na açık mektup yayınlayarak, hekimler ve sağlık emekçilerinin aşılanmasının acilen tamamlanmasını istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu, hekimler ve sağlık emekçilerinin aşılanmasının acilen tamamlanmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı'na açık mektup yayınlayan TTB, sağlık emekçilerinin fedakarca emeğine rağmen on binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Sağlık emekçilerinin Covid-19 hastalığı bakımından en riskli grubu oluşturduğuna dikkat çeken TTB, 28 Ocak itibariyle en az 359 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiği belirtti. Covid-19 pandemisi ile mücadelede en önemli ve yaşamsal aracın aşı olduğunu kaydeden TTB, sağlık emekçilerinin büyük kısmının ilk doz aşılarını olduğu bilgisini vererek şunları belirtti: "Ancak aşılamaya ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması, sürecin belirsiz olması, zaman darlığı, sisteme dair bir takım eksiklik ve aksaklıklara bağlı olarak yaklaşık yüzde 10-15 oranında sağlık çalışanın ilk etapta aşılanamadığı görülmektedir. Emekli ve fiilen çalışmayan hekimler aşılanamayan gruplar içindeyken daha sonra aşılanacak gruplar arasına dahil edilmiş ancak tüm tıp öğrencileri, sağlık öğrencileri ve pandemi döneminde fiilen çalışmayan sağlık çalışanları kapsama alınmamıştır."

Açıklamada, aşılanamayan sağlık emekçilerinin daha sonra başvuru yaptıklarında, "Belirlenen süre içerisinde adınıza tanımlanan aşınızı yaptırmadığınız için öncelik durumunuz sonraki aşamada yeniden değerlendirilecektir" şeklinde bir uyarı ile karşılaştığı belirtildi. Bu uyarıyla karşılaşan sağlık emekçilerinin çok büyük kısmının aşı olmak için başvuru yaptığı, ancak sistemdeki sorunlar nedeniyle aşılanamadığı kaydedildi.

Türk Tabipleri Birliği, "Bu durumun en kısa sürede düzeltilerek pandemiyle mücadelenin olmazsa olmazı sağlık çalışanlarının mağduriyeti giderilmeli, talep eden tüm sağlık çalışanları bekletilmeden aşılanmalıdır" çağrısında bulundu.