4 Ekim 2024 Cuma

'Berna'ya Çınar'a özgürlük'

HDP İzmir İl Eşbaşkanı görevindeyken bir yıl önce tutsak edilen Berna Çelik ve Çınar Altan'ın bugün görülen duruşmasında tutukluluğa devam kararı verilmesi adliye önünde protesto edildi. Açıklamada aileler adına söz alan Çınar Altan'ın babası Bahadır Altan, "Bizler bedeller ödememize rağmen çocuklarımıza adil, demokratik bir ülke bırakamamanın mahcubiyeti içindeyiz. Ama onların mücadelesi başarıya ulaşacak. Bu topraklarda özgürlük, eşitlik, adalet elini kolunu sallaya sallaya dolaşacak" diyerek çocuklarının mücadelesine sahip çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı görevindeyken 9 Ekim 2023 tarihinde tutsak edilen Berna Çelik ve Çınar Altan bugün görülen duruşmada tahliye edildi.

Kararın ardından İzmir Adliyesi önünde eylem yapılarak karara tepki gösterildi. Eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti İzmir milletvekilleri Burcugül Çubuk ve İbrahim Akın'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

"Baskılar bizi yıldıramaz", "Berna, Çınar yalnız değildir", "Berna'ya, Çınar'a özgürlük" sloganlarının atıldığı açıklamada ilk olarak DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut söz aldı. Bugünkü duruşmada bir komedi sergilendiğini ve düşman hukuku uygulandığını söyleyen Karabulut, Berna ve Çınar'ın siyasi parti yöneticisi olarak haksızlığa, adaletsizliğe karşı mücadele ettikleri için tutuklandıklarını söyledi. Öfkeli olduklarını söyleyen Karabulut, "Düşman hukukunu sonlandırana, Berna ve Çınar'ı özgürlüğüne kavuşturana kadar biz buralardan gitmeyeceğiz. Sesimizi yükselteceğiz, Berna ve Çınar'a, hapishanelerdeki tutsaklara özgürlük demeye devam edeceğiz" dedi.

AKIN: TESLİM OLMAYACAĞIZ
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da Türkiye'de hukuk sisteminin garabet olduğu izlediklerini söyledi. Arkadaşlarının itirafçıların uydurma ifadeleriyle bir yıldır tutsak edildiğini hatırlatan Akın, İzmir'deki davanın HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın Kobanê kumpas davası yargılamasının parçası olduğuna işaret etti. Akın, "Tüm yargılamalar, HDP'nin meşru demokratik siyasetine yönelik saldırı ve HDP'yi kapatma girişiminin parçası haline getirilmişti. Bugün il eşbaşkanlarımızla benzer bir hukuk sistemiyle karşı karşıya kaldılar. Bu ülkede ayrımcılık, kutuplaştırma yargı vasıtasıyla devam ettirilmeye çalışılıyor. Biz buna teslim olmayacağız ve bunu asla kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

ALTAN: BU TOPRAKLARDA ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, ADALET ELİNİ KOLUNA SALLAYARAK DOLAŞACAK
Aileler adına söz alan Çınar Altan'ın babası Bahadır Altan, bu topraklarda özgürlük mücadelesinin HDP ile başlamadığını hatırlatarak şunları söyledi: "Bu mücadelenin kökleri Karaburun'da, Börklücelerde, Torlak Kemallerde, HDP ile de son bulmayacak. Bizler bedeller ödememize rağmen çocuklarımıza adil, demokratik bir ülke bırakamamanın mahcubiyeti içindeyiz. Ama onların mücadelesi başarıya ulaşacak. Onlar bu mahcubiyeti duymayacak. Bu topraklarda özgürlük, eşitlik, adalet elini kolunu sallaya sallaya dolaşacak. Mücadelemiz sürecek."