20 Eylül 2024 Cuma

TTB: Toplum çocuklarına sahip çıkmalıdır

Çocukların kaybolması, aranması, bulunması ve istismara uğramasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen TTB, "Toplum çocuklarına sahip çıkmalıdır" dedi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, çocuk istismarı ve cinayetlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Merkez Konsey binasında düzenlenen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Selma Güngör, Prof. Dr. Çetin Atasoy ve Prof. Dr. Gülriz Erişgen katıldı.
 
Basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, toplumun çocuklarına sahip çıkmasını istedi. Adıyaman, "Çocuklar, bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tolumun en korumasız grubunu oluşturur. Çocukların kaybolma, kaçırılma, istismara uğrama ya da öldürülmesiyle sonuçlanan tablolardaki artış, toplumsal olarak kaygı duyulması gereken sorunların başında gelir" dedi.
 
Hekimlerin yükümlülüğünün kendilerine gelen hastaları tedavi etmekle sınırlı olmadığını vurgulayan Adıyaman, "Hekimler çocuklar üzerinden yaşanan bu toplumsal yaraların mağduru çocuklar başta olmak üzere tüm bireylerin de iyileşme süreçlerine katkı vermekle, aynı zamanda bu yıkıcı tabloların ortadan kaldırılması için baskı grubu oluşturmak ve öneriler getirmekle de yükümlüdürler" diye belirtti.
 
Çocuk kayıplarının önlenmesi, bu konuda aile, okul ve toplumun tüm kesimlerinde güçlü bir koruyucu bilincin geliştirilmesi ve bu tablolarla karşılaşıldığında çocuğun en kısa zamanda bulunmasını sağlayacak uygulamaların hazırlanması devletin öncelikli görevleri arasında yer aldığını ifade eden Adıyaman, "Çocukların niçin, ne zaman, nasıl kaybolduğu, evden kaçtığı ya da kaçırıldığı ile ilgili nedenleri ortaya çıkarmak için çalışmalar yapılmalı ve nedenleri ortadan kaldırmak için çözümler aranmalıdır" dedi.
 
İDAM VE HADIM SORUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAMAZ
 
Çocuk istismarı ve öldürülmeleri üzerinden yaygınlaştırılan "idam" veya "kimyasal hadım" gibi girişimlere de değinen Adıyaman, idam ve kimyasal hadımın sorunun çözümüne katkı sağlayamayağının altını çizen Adıyaman, "Bu önlemler yapısal mekanizmalar oluşturmakla sorumlu devlet yöneticilerinin toplumun öfkesini kendilerinden uzaklaştırma ve başka düzeyde insan hakları ihlallerine yol açmaktan başka bir işe yaramaz" diye kaydetti.
 
Adıyaman, çocuklara sosyal ve yasal destek sistemlerinin derhal işletilmesini, çocuk istismarını çok disiplinli değerlendirecek birimler her hastanede oluşturulması, gebe çocuk ve çocuk anneler için sağlık sisteminin her yerde erişilebilir hale getirilmesini istedi.
 
Adıyaman, "18 yaş altındaki kız çocuklarının erken evlenmelerine olanak sağlayan yasalar ve çocuk yaşta evlilikleri savunan kişilerin kamuya açık konuşmaları çocukların cinsel istismarını olumlayan toplumsal kültür yaratmaktadır. Çocukların haklarını korumak ve çocuğun yüksek yararı için bu evlilikler engellenmeli, gerçekleştirenler ve bunu savunan kişilere yaptırım getirilmelidir" dedi.
 
ŞİDDET UYGULAYANLAR YAŞAM ORTAMINDAN UZAKLAŞTIRILMALI
 
Tüm çocukların eğitim sistemine ulaşımı sağlanmasını, ergenlerin cinsel eğitimi zorunlu ders haline getirilmesi gerektiğini belirten Adıyaman, çocuğun evden ayrılmasına neden olan şiddet, zorla çalıştırma ve diğer kötü uygulamalar ortaya çıkarılmalı ve nedenlerini ortadan kaldıracak çalışmaların yapılmasını, şiddet uygulayanların yaşam ortamından uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.
 
Adıyaman, Türk Tabipleri Birliği'nin çocuk hakları ve çocukların yüksek yararı için yapılacak bütün çalışmalara katılmaya hazır olduğuru söyledi.