22 Kasım 2024 Cuma

TTB Merkez Konseyi Başkanı Tükel'den 14 Mart mesajı

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınlayan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, "Tüm meslektaşlarımızı, birlikteliğimiz ve dayanışmamızdan gelen güçle, hekimlik değerleri ve etik ilkeler ışığında sağlık alanındaki mücadelemizi yükseltmeye davet ediyorum" dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart'ını kutlayan Tükel, "Tüm meslektaşlarımızı, birlikteliğimiz ve dayanışmamızdan gelen güçle, hekimlik değerleri ve etik ilkeler ışığında sağlık alanındaki mücadelemizi yükseltmeye davet ediyorum" ifadelerine yer verdi.
 
Tükel mesajında, "Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP), uygulamaya başlanmasından bu yana geçen 15 yılda, Türkiye'de sağlık ortamını birçok açıdan etkilemiş; sorun çözme iddiası ve çeşitli vaatlerle gelen bu program sağlık alanında birçok yeni soruna yol açmıştır" dedi.
 
SDP, kamu hastanelerinin yapısını değiştirmeyi, onları "idari ve mali özerkliğe sahip" biçimde yapılandırarak rekabete açık sağlık işletmeleri haline getirmeyi amaçladığını kaydeden Tükel, "2004 yılında Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 'performansa dayalı ek ödeme sistemi'ne geçilmesiyle başlayan bu sürece, Kasım 2011'de çıkartılan bir KHK ile Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısında köklü bir değişikliğe gidilerek devam edildi. Kaynakların 'etkili ve verimli' kullanılacağı iddiasıyla getirilen, ayrı tüzel kişiliğe sahip ve idari yönden özerk olan Kamu Hastane Birlikleri yapılanması, 6 yıl dolmadan, Ağustos 2017'de başka bir KHK ile kaldırılırken SDP'nin bu alandaki başarısızlığı da belgelenmiş oldu" diye belirtti.
 
SAĞLIKTA KATKI PAYI KALDIRILMALI
 
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminde, prim ödeyemediği için sigorta kapsamı dışı kalan, bu nedenle kamusal sağlık hizmetlerinden yararlanamayanların sayısı 4,5 milyonu geçtiğine dikkat çeken Tükel, aylık olarak ödenen GSS primi dışında, hastaneye başvurulduğunda ayrıca, muayene katılım bedeli, ilaç katılım bedeli, tıbbi malzeme katılım payı gibi 14 ayrı kalemde sağlıkta katkı payı ödendiğini ifade etti.
 
SDP'nin bir diğer ayağını 13 Aralık 2010 tarihinde tüm Türkiye'de uygulanmaya başlanan aile hekimliği sisteminin oluşturduğunu vurgulayan Tükel, "Bireysel ve toplumsal sağlık hizmetini birbirinden ayırarak birinci basamak sağlık hizmetlerini parçalı hale getiren, bölge tabanlı değil aile hekimine kayıtlı nüfusa dayalı sağlık hizmetinin verildiği, performans sistemi üzerinden sözleşmeli çalışmanın dayatıldığı, aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşılıp polikliniklere hapsedildiği bu sistemde, sorunlar giderek artıyor" dedi.
 
Sağlık alanında ciddi bir tahribata yol açan, eğitim, araştırma, kamu sağlığı gibi öncelikleri geri plana düşürüp "verimlilik ve karlılık" söylemleri ile ticari bir anlayışı hakim kılan SDP, çalışanların haklarının da baskılanmasını getirdiğini ifade eden Tükel, "Bu nedenle, 14 Mart sürecindeki ilk talebimizi, hekimlerin emeklerinin karşılığı olan, emekliliğe yansıyacak, güvenceli, görev tanımına ve liyakata uygun, tek işte çalışarak insanca yaşamaya yetecek bir ücret elde etmeleri ve emekli hekim ücretlerinin artırılması oluşturuyor" diye kaydetti.
 
FİİLİ HİZMET ZAMMINA YASAL DÜZENLEME YAPILSIN
 
Sağlık çalışanları açısından, sürekli hastalarla ve hastalıklarla ilgileniyor olmak, bir anlamda onlarla yaşamak fiziksel ve psikososyal çeşitli sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını belirten Tükel, sağlık çalışanları olarak, 2014 yılından bu yana talep ettikleri "fiili hizmet süresi zammı" için yasal bir düzenleme yapılmasına acilen ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
 
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan biri de şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları ya da ciddi bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesi olduğunu ifade eden Tükel, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete hoşgörü gösterilmeyeceği, şiddet suçlarının mutlak cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve önleyicilik açısından, TTB Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı bir an önce yasalaşmalıdır" dedi.
 
GÜVENLİK SORUŞTURMALARI KALDIRILMALI
 
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Mecburi hizmet yapmak üzere sağlık kuruluşlarına ataması yapılan çok sayıda hekim, haklarında yapılan güvenlik soruşturması tamamlanmadığı gerekçesiyle aylarca göreve başlatılmamakta; giderek artan sayıda meslektaşlarımızın ise güvenlik soruşturmaları olumsuz olduğu gerekçesiyle hekimlik yapmaları engellenmektedir. Hukuksal bir dayanağı olmayan güvenlik soruşturmaları kaldırılmalı; güvenlik soruşturmaları nedeniyle bekletilen ve bu soruşturmalar olumsuz geldiği için ataması yapılmayan tüm hekimler görevlerine başlatılmalıdır.
 
'TALEPLERİMİZ ACİLEN KARŞILANMALI'
 
"Yıllardır sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getiriyoruz; her 14 Mart'ta taleplerimize uygun düzenlemeler yapılacağına ilişkin sözler veriliyor. Ancak, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından, özellikle de 14 Mart dönemlerinde 'Hekimlere müjde' başlığı altında verilen sözler tutulmadı. Taleplerimizi bu 14 Mart'ta bir kez daha dile getiriyor, acilen karşılanmasını istiyoruz.
 
"Meslektaşlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart'ını kutluyor; hepimiz için yaşanabilir bir doğa, barış içinde bir yaşam, iyi hekimlik yapabildiğimiz bir sağlık ortamı diliyorum. Tüm meslektaşlarımızı, birlikteliğimiz ve dayanışmamızdan gelen güçle, hekimlik değerleri ve etik ilkeler ışığında sağlık alanındaki mücadelemizi yükseltmeye davet ediyorum."