20 Eylül 2024 Cuma

TTB: Hastanın müşteri olarak görülmediği bir sistem istiyoruz

Türk Tabipleri Birliği yeni seçilecek hükümetten karşılamasını bekledikleri sağlık alanına ilişkin taleplerini açıkladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 24 Haziran seçimleri öncesinde sağlık sisteminin iyileştirilmesi amacıyla tleplerini komuoyuyla paylaştı. İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında sağlıkta performans sisteminin kaldırılması, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminin terkedilmesi, sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak verilmesi, şehir hastaneleri modelinden vazgeçilmesi istendi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip yaptığı konuşmada şehir hastanelerinin sağlıkta ticarileşmenin son noktası olduğunu belirterek "Hekimlerin hakları açısından da baktığımız da emekliliğe yansıyan düzenli bir aylık istiyoruz. Performansa dayalı sistemin kaldırılmasını istiyoruz. Hastanelere başvurularda hastaya gerekli sürenin ayrıldığı bir süreç yaşanmasını istiyoruz. En azından yirmi dakika her hastanın hakkıdır ve iyi bir muayene olursa hastanın tekrar başvurma oranı azalır. Böyle bir sağlık sistemi kurulduğunda birinci basamakta koruyucu hekimin ağırlıkta olduğu çok fazla tetkik ve hasta bakımına, muayenesine, tedavi edici hekimliğe yönelilmediği daha çok hastalanmadan korunduğu bir sisteme geçişi arzu ediyoruz. Hastanın müşteri olarak görülmediği, ne kadar çok tetkik istenirse o kadar çok kar edildiği bir hastane sisteminin kurulmadığı bir sağlık sistemi istiyoruz" dedi.

SAĞLIK PİYASANIN VAHŞİ KOŞULLARINA TERK EDİLMESİN

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk yaptığı basın açıklamasında "Biz etik değerlere ve insan haklarına saygı, herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti, sağlığın piyasanın vahşi koşullarına terkedilmediği, koruyucu hekimliğin öncelendiği kamucu bir sağlık sistemi, hastalarımıza yeterli süre, insanca yaşayabileceğimiz, mesleki gelişimimizi sürdürebileceğimiz bir ücret, her basamakta güçlü bir ekip hizmeti, yıllık başvuru sayısının toplam nüfusu aşmadığı bir acil servis, hasta sayısının çokluğuyla değil azlığıyla övünülmesi, kişiye düşen MR sayısına göre değil tıp fakültesinin ürettiği bilimsel yayınlarda dünya rekoru istiyoruz" diye belirtti.

Öztürk açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bütün meslektaşlarımızı seçimlere katılmaya, oylarına ve sandıklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Lütfen oy kullanırkan mesleğinizi itibarsızlaştıran ve emeğinizi değersizleştirenleri, her fırsatta bizi hedef gösterenleri, üniversitelerimizi bölenleri, yoksulluk altındaki emekli maaşlarını ve her geçen gün ağırlaşan çalışma koşullarını unutmayın. 25 Haziran'da mutlu bir geleceğe uyanmak için lütfen karanlığa karşı aydınlığı, gericiliğe karşı çağdaşlığı, istibdata karşı hürriyeti, dinciliğe karşı laikliği, savaşa karşı barışı, diktatörlüğe karşı demokrasiyi, tek adama karşı parlamenter sistemi seçin."

Öztürk son olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerinin mezuniyet töreninde açtıkları pankartı hatırlatarak "Eğer hak haksızlıktan yüce, sevgi nefretten üstün, aydınlık karanlıktan güçlüyse... çaresi yok... Biz kazanacağız" dedi.