23 Eylül 2024 Pazartesi

TTB Asistan Hekimler Kolu: Salgının yükünü taşıyamıyoruz

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, salgında asistan hekimlerinin haklarının gasp edildiğine dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, "Eğitim hakkımızın ihlal edilmesini, adaletsiz görevlendirmeleri kabul etmiyoruz" sloganıyla açıklama yaptı.

Çevrimiçi düzenlenen basın toplantısına eğitim hakkı engellenen genç asistanların yanı sıra TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve TTB Merkez Konsey Üyesi Alican Bahadır da katıldı.

TTB Merkez Konsey Üyesi Alican Bahadır, asistan hekimlerin temel görevlerinin eğitim olduğunu belirterek, 3. basamak hastanelerde iş gücü olarak görüldüklerini dile getirdi. Parasız sağlanması gereken sağlık hizmetinin ticarileştirildiğine dikkati çeken Bahadır, bunun sonucunda hastanelerde iş yükünün arttığını sözlerine ekledi. Birinci basamak sağlık sisteminin güçlü olmamasından kaynaklı salgında 3'üncü basamak hastanelerde iş gücünün arttığına değinen Bahadır, "Asistan hekimleri salgının yükünü artık taşıyamamaktadırlar. Artık tükendiler ve seslerinin duyulmasını istiyorlar" dedi.

'HAK KAYIPLARIMIZIN TELAFİSİ İMKANSIZLAŞIYOR'
TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu Üyesi Betül Kaygusuz ise, salgının başlaması ile sağlık sistemindeki eksikliklerin asistan hekimler ile kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Eğitim haklarının ellerinden alındığının altını çizen Kaygusuz, "Asistan hekimler yeterli uzmanlık eğitiminden uzak kaldı. Asistan hekimler kendi tezleri ile ilgilenemez bir duruma geldi. Bütün itirazlara rağmen sorunlar daha çok arttı. Salgının ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Hak kayıplarımızın her geçen gün telafi edilmesi imkansızlaşıyor" diye konuştu.

'ANAYASAL HAK OLAN UZMANLIK EĞİTİMİ ENGELLENİYOR'
KHK ile görevinden ihraç edilen asistan hekimlerin, Anayasal hak olan uzmanlık eğitimlerinin engellendiğini ifade eden Kaygusuz, "Tıp fakültesinden mezun olup Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) kazanmış ancak güvenlik soruşturmalarına takılan genç hekimlerin de uzmanlık eğitimleri engellendi ve hâlâ hukuksuz bir biçimde bu hak ihlalleri devam etmektedir. KHK ile görevinden ihraç edilen ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle uzmanlık eğitimi alması engellenen arkadaşlarımız bir an önce görevine iade edilmeli ve hak kayıpları telafi edilmelidir" dedi.

'UZMANLIK EĞİTİMİ ÖNCELEYEN ADIMLAR'
Kaygusuz, asistan hekimlerin taleplerini sıraladı: "9 aydır en aktif çalışan hekim grubu olduğumuzu, eğitim alamadığımızı, nöbet ertesi izin kullanamadığımızı, mesai sürelerimizin 36 saate dayandığını, keyfi görevlendirmelerle boğuştuğumuzu yeniden belirtiyoruz. Salgın yönetiminin gerekli bulaş önlemlerini almak yerine asistan hekim emeği üzerinden planlanmasına karşı çıkıyoruz. Pandemi yönetiminde statü fark etmeksizin tüm hekim gruplarının eşitlik ve adalet ilkeleri gözetilerek görev almasını ve planlamalar yapılırken nitelikli uzmanlık eğitimini önceleyen adımlar atılmasını talep ediyoruz."

'GASPLARIN KARŞISINDAYIZ'
OHAL'de çok sayıda asistan hekimin ihraç edildiğini hatırlatan, kendisi de asistan hekim olan Onur Erden, "Biz bu gaspların karşısındayız. Kazandığımız hakları almak için mücadele içindeyiz. Bu hukuksuz uygulamalar kabul edilemez" şeklinde konuştu.

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Gençlerin seslerinin güçlendirmek için biz buradayız. Yanlarında mücadele ederek, sorunları aşacağız. Bu dönemde genç asistan hekimlerin eğitimlerinde aksama, atamalar ile ilgili yaşanan sorunlar, baskılara boyun eğmediklerinde karşı karşıya kaldıkları uygulamalar için her zaman meslek örgütleri yanlarında" dedi.