20 Eylül 2024 Cuma

TSP: Kadın politik tutsaklara özgürlük

"Kadına yönelik şiddete hayır, kadın politik tutsaklara özgürlük" şiarıyla açıklama yapan Tutsakların Sesi Platformu (TSP), 25 Kasım yaklaşırken erkek şiddetiyle mücadele ederken tutsak kadınların da sesini yükseltmeye çağırdı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP),  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe ilişkin açıklama yaptı, kadına yönelik erkek şiddetine karşı mücadele etmeye ve politik kadın tutsaklara özgürlük istemeye çağırıyoruz.

'KADIN TUTSAKLAR AĞIR TRAVMA YAŞIYOR'
Türkiye Hapishanelerinde kadın tutsakların yaşadıkları önemli sorunlarından birinin hasta kadın tutsakların serbest bırakılmayarak, ölüme terk edilmeleri olduğu belirtilen açıklamada, İHD'nin verilerine göre Türkiye hapishanelerinde 123 hasta tutsak kadının bulunduğu aktarıldı. Açıklama şöyle devam etti: "Hasta kadın tutsakların tedavileri yapılmadığı gibi, hastaneye sevkleri yapıldığında da sevk araçlarında işkenceye uğramakta, muayene odalarında asker ve polis denetiminde kelepçeli muayene dayatılmaktadır. Kadın bedenine müdahale ve işkence olan bu yönteme karşı çıkan kadınlar, muayene edilmeden geri götürülmektedir. Türkiye hapishanelerinde devrimci kadın tutsaklara, hapishane girişlerinde çıplak arama dayatılmakta, çıplak aramaya karşı çıkan tutsakların elbiseleri yırtılarak, zorla çıplak aramaya tabi tutulmaktadırlar. Kadın tutsaklara yönelik çıplak arama, fiziki ve psikolojik işkenceye dönüşmekte ve kadın tutsakların ağır travma yaşamalarına neden olmaktadır.

'SALDIRILARIN BOYUTLARI ARTIYOR'
"Hasta olan çok sayıda kadın tutsak tek kişilik hücrelerde tutulmaktadır. Kayseri Bünyan Hapishanesinde kanaması olan Dilek Arsu ve Mersin Tarsus C tipi hapishanesinde diyabet ve kalp kapakçığında problemi olan Zeynep Avcı tek kişilik hücrelerde tutulan hasta kadın tutsaklardan sadece ikisidir. Patnos L Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Barışer, 31 Ağustos'ta erkek gardiyanların sayım yapmasına itiraz ettikleri için koğuşa baskın düzenleyen 40 gardiyanın saldırı ve işkencesine uğradılar. Ardından domuz bağıyla bağlanıp 4 saat bekleme odasında tutuluyorlar. Öldürücü olan domuz bağı işkencesi, faşist devletin politik kadın tutsaklara yönelik saldırılarını boyutlandırdığını göstermektedir.

'TÜM KADINLARI SOKAĞA ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
"Erkek egemen sisteme, kapitalist sömürüye karşı, cins özgürlükçü bir dünya için mücadele içinde tutsak edilen devrimci kadınlar, hapishanelerde yaşanan hak gaspları ve saldırıların yanı sıra, cinsel saldırıya da uğramaktadırlar. Her alanda devletin kolluk güçlerinin, eşi, partneri veya başka bir erkeğin şiddetine uğrayan, katledilen kadınlara yönelik erkek şiddeti cezasızlık ile ödüllendirilmektedir. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyütmek ve kadın tutsaklara özgürlük demek için, tüm kadınları sokağa çıkmaya, erkek şiddetine dur demeye çağırıyoruz."