19 Eylül 2024 Perşembe

TSP: Ecevit Piroğlu'nun sağlık durumu kötüleşti, derhal serbest bırakılsın!

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun adım adım ölüme sürüklendiğinin altını çizerek, başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan Türkiye ile kirli pazarlıklar içinde olan Sırbistan devletinin olduğunu kaydetti. TSP, Piroğlu'nun derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Enternasyonalist devrimi Ecevit Piroğlu'nun sağlık durumu gittikçe kötüleşiyor. Piroğlu'nun avukatı Nikola Kovačević 47 kiloya düştüğünü ve hakkında hazırlanan tıbbi raporların ise gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti. Sırbistan ve Türkiye arasındaki kirli pazarlıklar sonucu üç yıldır Sırbistan'da tutsak edilen Piroğlu için açıklama yapan Tutsakların Sesi Platformu (TSP), "Ecevit Piroğlu, tutuklandığından bu yana Sırbistan ile Türk devleti arasındaki kirli pazarlıklar sonucu Türk devletine teslim edilme riski altında. Tutuklanmasının nedeni de Türk devletinin iade talebidir. Piroğlu'nun Türk devletine iadesi, uluslararası alanda yürütülen kampanya ve Piroğlu'nun 136 gün süren açlık grevi direnişi sonucu engellenebilmişti. Piroğlu'nun tahliyeye rağmen serbest bırakılmaması, Türk devleti ile kirli siyasi pazarlıkların devam ettiğini göstermektedir. Sırbistan devleti Piroğlu'nu tutmaya devam ederek suç işlemektedir" denildi.

'PİROĞLU ADIM ADIM ÖLÜME SÜRÜKLENMEKTEDİR'
İkinci açlık grevinde 110 günü geride bırakan Piroğlu'nun sağlık durumunun giderek kötüleştiğinin altı çizilen açıklamada, "İç organları birçok fonksiyonunu kaybetmeye başladı. Bayılma, düşme ve denge kayıpları yaşamakta. Piroğlu, hukukçuların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne mektup göndererek hastanede kontrol altında tutulması gerektiğini vurgulamasının ardından, 27 Mayıs'ta hastaneye götürüldü. Ancak hastaneye götürülürken, tercümanı, siyasi temsilcisi, avukatı ve ailesine haber verilmedi. Tercüman istemesine rağmen Sırplı yetkililer tercümana haber vermedi ve Piroğlu nereye götürüldüğünü dahi öğrenemedi. Sonra da 'kontrolleri reddediyor' iddiasıyla sahte tutanak tutulup, tetkikleri yapılmadı. Piroğlu, tutulduğu geri gönderme merkezinde acil müdahale sırasında kullanılan hiçbir cihaz, ekipman ve uzman olmadığından, tıbbi muayene yapılamadığından, bir sağlık kurumunda gözetim altında açlık grevine devam etmeyi istemektedir. Piroğlu'na bu olanağın sağlanmasını istiyoruz. Sırbistan Yüksek Mahkemesi, yeni bir kararla Piroğlu'nun 14 Ocak 2023'de tekrar tutuklanmasının ve ceza verilmesinin hukuki olmadığına hükmederek, kendisine kurulan komployu açığa çıkardı. Piroğlu'nun geride kalan 3 yıl boyunca Sırbistan'da tutuklu kalması tam bir hukuksuzluk örneğidir. Bunun tek nedeni faşist diktatör Erdoğan ve Sırbistan arasında süren kirli siyasi pazarlıklardır. Piroğlu, adım adım ölüme sürüklenmektedir. Ecevit Piroğlu'nun başına gelebilecek herhangi bir olumsuzluktan Sırbistan devleti sorumludur. Sırbistan devletini, faşist Türk devleti ile kirli pazarlıklardan vazgeçmesini ve uluslararası hukuka uyarak Piroğlu'nu derhal serbest bırakmasını istiyoruz. Ecevit Piroğlu'na özgürlük!"